RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Керівництво Експортно-кредитного агентства демонструє нульову ефективність: від уряду вимагають реакції

Попри непрофесіоналізм та нульові результати роботи керівника Експортно-кредитного агентства (ЕКА) Руслана Гашева, за що його було звільнено з посади місяць тому, нове керівництво Мінекономіки в особі Юлії Свириденко поновило його у якості в.о. керівника правління. Представники експортерів та експерти вважають, що це є "ляпасом вітчизняному бізнесу" і вимагають від Свириденко негайної реакції.

Про це йшла мова 3 грудня під час прес-конференції "Закулісся Експортно-кредитного агентства: нульовий результат державним коштом?" за участі заступника голови правління ЕКА В'ячеслава Попова, голови Ради Федерації роботодавців України Дмитра Олійника та екскерівника управління продажу ЕКА Олексія Румянцева, передає кореспондент "Апострофу".

Як повідомив В’ячеслав Попов, за час керівництва агентством Гашевим підприємство заробило всього 116 тис грн, у той час як видатки ЕКА становили 19 млн грн.

"Маючи всі необхідні інструменти, державне фінансування, укомплектований штат та підтримку уряду - вони спромоглися зробити аж майже нічого… Чим він займався цілий рік, окрім регулярного подання клопотань про отримання премій для себе та своїх прибічників - не зрозуміло… Гашев пропонує, з одного боку, удвічі зменшити доходну частину ЕКА, з іншого - у шість разів збільшити йому заробітну платню - з 900 тис, до майже 5,5 млн грн", - наголосив Попов, і додав, що з ЕКА звільнилася значна частина фахових працівників.

Відтак, у колективному листі, адресованому Уряду, Верховній Раді та голові профільного комітету ВР, який є у розпорядженні "Апострофа", колишні працівники ЕКА вимагають, по-перше, прозорої та послідовної кадрової політики в ЕКА. Зокрема проведення прозорого, справедливого, публічного конкурсу на посади членів Наглядової Ради, Голови та членів Правління ЕКА. Також працівники вимагають обмеження безпосереднього впливу Міністерства економіки на господарську діяльність ЕКА, аби забезпечити ефективність роботи агентства. І, нарешті, вони вимагають негайного відсторонення Руслана Гашева від керівництва ЕКА.

"Покласти зобов’язання на Юлію Свириденко як Міністра економіки України забезпечити виконання вищезазначених вимог та у разі повторення фактів лобістських призначень на посади у державні установи чи підприємства державного сектору економіки - внести подання про звільнення її із займаної посади", - зазначається, зокрема, у зверненні.

Викликало питання повторне призначення керівника і в представників бізнесу. За словами Дмитра Олійника, скрізь у світі подібні агентства є інструментами підтримки експортерів і оперують мільярдними сумами - у Китаї діяльність подібного агентства покриває обсяги у $5 трлн, та охоплює діяльність 200 тис виробників.

"Україна, на мапі з іншими країнами, які підтримують своїх експортерів, виглядає чорною дірою, незважаючи на те, що Експортно-кредитне агентство у нас існує… Можу констатувати, що за 5 років існування закону (про підтримку експансії українських товарів) бачимо, що виділені ЕКА кошти лежать на депозитах, а саме ЕКА за час своєї діяльності зреалізувало "аж" 7 угод… Чи відповідає діяльність ЕКА закону, як інституції, яка б мала дійсно сприяти масштабній експансії українських товарів? Ні", - заявив Олійник.

За його словами, Федерація роботодавців України також направила листа на ім’я віце-прем’єра, міністра економіки Юлії Свириденко, у якому ставить питання щодо ефективності роботи ЕКА, та відповідності керівництва ЕКА критеріям професіоналізму.

Незадоволені керуванням ЕКА Русланом Гашевим і в ВРУ - його звільнення було ініційоване парламентським комітетом, який визнав його діяльність незадовільною.

"Наразі ЕКА не виконує свою головну функцію. І це думка не лише профільного комітету ВР, це думка колишнього очільника міністерства економіки, думка більшості народних депутатів, а найголовніше - думка експортерів і вітчизняного бізнесу. Пан Гашев став керівником на хвилі того, що він зробить перезапуск ЕКА, що ми посилимо експортну складову. Але він цю роботу провалив. Його відправили на чотири сторони. І при цьому нова віце-прем’єр його повертає. Це - ляпас всім тим, хто довів неефективність його роботи. А, по-друге, це ляпас експортерам", - заявив голова підкомітету з питань ринку капіталів, регульованих ринків, цінних паперів та похідних фінансових інструментів податкового комітету ВР Андрій Ніколаєнко.