RU  UA  EN

Четвер, 23 травня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.50
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

Всі новини

Якщо ринок небанківських фінансових сервісів існує, значить це комусь потрібно - Віталій Соловйов

Небанківські фінансові організації (НФО), що видають невеликі короткострокові позики населенню, мають неоднозначну репутацію серед українців, проте до топ-10 фінорганізацій, де українці шукають кредити, входять саме НФО, які закривають 67% попиту на кредити в онлайні. Попит на кредити з січня 2019 року по вересень 2021 зріс на 24%, в основному, завдяки мікропозичкам.

Про нюанси ринку небанківського кредитування розповів у коментарі для "Апострофа" директор із маркетингу CreditKasa Віталій Соловйов.

Протягом останніх 9-10 років в Україні кожен п'ятий стикався з небанківським кредитуванням і кожен, хто отримує позикові кошти, працевлаштований або отримує постійний дохід. Вважати неблагонадійною людину, у якої виникають проблеми з поверненням боргу, експерт вважає стереотипом, зазначаючи, що 85-90% клієнтів вчасно погашають або продовжують кредит.

Ядро аудиторії НФО: 40% кредитів припадає на чоловіків віком 18-34 роки, але жінки беруть на 10% більше у сумах і частіше за чоловіків вчасно повертають позики. Чоловіки-позичальники працюють у виробничій, будівельній та логістичній сферах, жінки – у медицині, освіті, торгівлі. Понад 40% використовують кредитні гроші на особисті потреби, на ремонтні роботи (житло та авто), покупку техніки та малий бізнес. Приблизно 10% позик - перекредитування інших кредитів.

З липня 2020 року ринок НФО жорсткіше регулюється Законами України та НБУ: у 2021 було прийнято низку законодавчих актів, ефект від яких експерт називає позитивним. Попри жорстке регулювання, ринок продовжує зростання, хоча динаміка сповільнилася порівняно з 2017-2019 – так, за 9 місяців 2021 обсяг виданих фізособам небанківських кредитів досяг 48 млрд грн.

Банки ж відкривати кредитні ліміти всім поспіль не поспішають, адже з одного боку - банк несе ризик втрати не лише власного капіталу (як фінкомпанії), а й грошей вкладників, з іншого – отримання кредитної картки пов'язане із процесом відвідування точки видачі чи доставкою.

Частина людей звертається до НФО бо в банку їм відмовляють, а частина віддає перевагу таким організаціям через меншу кількість документів і для скорочення часу на оформлення та отримання коштів.

За даними НБУ, за III квартал у сегменті дистанційних кредитів на термін до 31 дня було видано 2,4 млн кредитів на 10,04 млрд грн. Середня сума близько 4200 грн за яку клієнт платить 70-80 грн на день з термінами кредиту 14-15 днів.

Досвідчені позичальники, під час виборів НФО, значною мірою спираються на досвід взаємодії з фірмою і цінують, якщо вона зберігає коректність. А організації, у свою чергу, роблять все можливе, щоб уникнути критичних ситуацій, зазначає експерт.