RU  UA  EN

Субота, 25 травня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 42.95
НБУ:USD  39.80
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 травня

Всі новини

Мобілізація та нарахування ЄСВ може призвести до масового банкрутства підприємств - експерт

Через два місяці з початку російської агресії Україна опинилася перед загрозою зупинки великих промислових підприємств. Це пов’язано з необхідністю виплат середньої зарплати мобілізованим працівникам.

Про написав у Facebook експерт Мар'ян Ощановський.

На великих підприємствах відсоток мобілізованих, пише експерт, може вимірюватися десятками відсотків, а в умовах руйнації ринків збуту і каналів матеріально-технічного забезпечення, можливості суб’єктів господарювання витримувати такі навантаження обмежуються наявністю обігових коштів, яких не може вистачити надовго.

"При затягуванні воєнних дій це неминуче призведе до банкрутства. А далі, звісно ж, повний і остаточний колапс української економіки в цілому (яка, як відомо, досі тримається головним чином на великих підприємствах), що під час війни для країни смерті подібно", - зазначає автор.

Він додає, що однією з цілей військової агресії РФ є фінансове виснаження України – "ворог прагне перетворити Україну на економічну пустелю".

"Саме тому мішенями для ракетних обстрілів останнім часом крім військових, стають ще й економічні об’єкти – нафтобази, шляхопроводи, заводські цехи, тощо. А тут виходить, що наша держава сама допомагає ворогові, повісивши на бюджетоутворюючі підприємства абсолютно непосильний фінансовий тягар. Єдиний вихід для української держави, як не програти РФ на економічному фронті - це надати господарюючим суб’єктам державну фінансову підтримку", - вказує експерт.

За його словами, для цього буде доречним досвідвирішення аналогічних проблем 2014-2019, коли була прийнята на цю тему спеціальна постанова Кабміну № 105 від 04.03.2015, він закликав терміново запровадити компенсації з Держбюджету втрат в зв’язку з виплатою середнього заробітку мобілізованим працівникам та повністю звільнити підприємства від сплати єдиного соціального внеску, що нараховується на середній заробіток мобілізованих працівників.