RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Закон №5655 дозволить забудовникам із світовим ім’ям працювати в Україні - ЗМІ

Ухвалений Верховною Радою закон №5655 дасть можливість працювати в Україні забудовникам із світовим ім’ям, наразі вони такої можливості не мають через деяких представників місцевої влади.

Про це йдеться в матеріалі Delo.ua.

"Великі міста на кшталт Києва та Львова тримали будівельний ринок для своїх забудовників, категорично не впускаючи на нього міжнародних гравців. Закритість процесів видачі дозволів, контролю над будівництвом та й загалом корумпованість у містобудівній сфері дозволяли міській владі легко робити це… Такі умови банально відлякують міжнародних девелоперів, а тут ще й виявляється, що за все треба нести хабара", - пишуть ЗМІ.

Влада навесні 2020 дала старт реформі у сфері містобудування: "Замість ліквідованої ДАБІ було створено орган з абсолютно іншими принципами роботи, заснованими на прозорості завдяки впровадженню діджитальних рішень - Державна інспекція архітектури та містобудування. І на її рівні корупцію вдалося прибрати, в чому також допомогло введення три роки тому Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва. Наступним кроком у реформуванні будівельної сфери якраз і став закон №5655, ухвалений Радою. Який, крім інших переваг, дозволяє забудовникам із світовим ім'ям працювати в Україні без перешкод та корупційних ризиків".

Там наведено фрагмент розмови віце-прем’єр-міністра Олександра Кубракова з Максимом Бахматовим на "Радіо НВ", де йдеться, що мери великих міст не зацікавлені в реалізації містобудівної реформи.

Олександр Кубраков з віце-прем’єром Михайлом Федоровим наводять й інші аргументи на користь закону №5655.

"Не всім подобаються реформи… Мери великих міст не хочуть змін, бажаючи зберегти поточну "екосистему"… Вкидуються величезні гроші на дискредитацію реформи, яку впроваджує закон №5655, у ЗМІ та соцмережах. Ба більше - супротивникам змін вдалося навіть пролобіювати критику цього закону на рівні Європарламенту. Щоправда, приховати маніпуляцію не вдалося", - зазначають ЗМІ.

У статті наводяться дані розслідування, яке доводить, що правку з критикою закону №5655 внесли до резолюції Європарламенту про НАТО і Україну завдяки маніпуляціям, а євродепутати не знали, за що саме голосують.

"Пізніше сталася ще одна знакова подія - відкрита зустріч, яку команда Мінвідновлення провела з депутатами Європарламенту та представниками Єврокомісії… Європейські представники отримали нарешті повну інформацію щодо ухваленого закону та містобудівної реформи, спрямованої на забезпечення прозорості та подолання корупції в цій сфері. Після цього європейські парламентарі та єврокомісари одностайно схвалили закон №5655, що стало переламним етапом задля масштабної підтримки законопроекту у Європейському Союзі", - резюмується у матеріалі.