RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Легальний гральний бізнес в Україні може отримати значні збитки через піар нардепів - ЗМІ

Легальний гральний бізнес в Україні може стати жертвою політичних інтересів через спробу депутатів запровадили подвійне оподаткування галузі.

Про це йдеться в статті видання "Ділова столиця", пишуть "Українські новини".

"На початку вересня керівництво Комітету Верховної ради з питань фінансів, податкової та митної політики з гордістю відзвітувало про рекордне надходження платежів до бюджету від гральної індустрії у серпні. Проте жовтневий показник буде об'єктивно меншим. Тож це може стати для податкового комітету ВРУ аргументацією для ще більшого підвищення податків. А це зажене геймінг у тінь. Чому цього не розуміють депутати або удають, що не розуміють?", - йдеться в статті.

Збільшення обсягу податкових надходжень від грального бізнесу, на якому представники комітету будують особистий піар, насправді має пояснення у графіку сплати податків.

"Піковими датами сплати податків гральним бізнесом стали травень та серпень. Справа в специфіці графіку сплати податків — на ці місяці приходиться сплата квартального податку на прибуток підприємств та квартального податку з доходу від організації азартних ігор. У цьому і є справжня причина дуже великих сум податків від грального бізнесу у травні (була сплата за І кв) та у серпні (за ІІ квартал), про що з гордістю повідомляв Железняк у своєму каналі, тонко натякаючи на свої заслуги", - йдеться в статті.

За даними журналістів, Железняк розуміє, що показники податкових надходжень у вересні та жовтні, як у порівнянні з минулим роком, так із рекордним серпнем, не будуть такими ж вражаючими. Навпаки - осінні місяці у 2023, які є останніми місяцями роботи ТСК, не є звітним періодом для грального бізнесу.

"Залишається або визнати вищезгаданий факт, а отже і те, що навколо рекордних платежів у травні і серпні було "малесеньке" замовчування справжніх причин. Або наполягати, що це наслідок якоїсь там схеми, яку треба ліквідувати, примусивши гравців, наприклад, платити, крім податків на виграш, ще й податок на ставку у розмірі 18% та військовий збір в 1,5%. В тому числі, коли гравець програв", - пише видання.

На думку економіста Бориса Кушнірука, це призведе лише до максимальної тінізації грального бізнесу. А замість спроби задушити легальний гральний бізнес підвищенням податків, доходи бюджету можна збільшити шляхом боротьби з тіньовим ринком, йдеться у тексті.