RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

Всі новини

Уряду необхідно активніше боротися з "тінню" щоб зберегти підтримку Заходу - ЗМІ

Щоб зберегти західну фінансову підтримку, уряду необхідно набагато активніше боротися з тіньовим сектором економіки, йдеться зокрема про сфери продажу нафтопродуктів й інших підакцизних товарів, а також грального бізнесу.

Про це пише "Обозреватель" з посиланням на статтю Главком.

"Корупція заважає вийняти гроші з тіні, тому донорам доводиться надавати нам більше коштів, ніж вони могли без нашої корупції. А з урахуванням ескалації на Близькому Сході, майбутніх виборів у США та рецесії європейської економіки, ентузіазм щодо виділення Україні багатомільярдної допомоги зменшується", – пишуть автори.

За час війни в Україні не зменшилася тіньова економіка – як складала 20 до 30% ВВП до повномасштабного вторгнення РФ, так і залишилась на цьому рівні. Також журналісти вказують на проблему розриву між тими, хто платить податки й тими, хто не платить. Для прикладу, легальний гральний бізнес дає рекордні суми сплачених податків: за 9 місяців – 6,65 млрд грн податків (в 9,5 рази більше, ніж за весь 2022 рік). Проте нелегальні офлайн- та онлайн-казино, гральні зали, які працюють без ліцензії, не платять до бюджету нічого. У КРАІЛ вважають, що це як мінімум 2 млрд грн несплачених податків на місяць. Схожа ситуація на ринку нафтопродуктів, тютюнових виробів, алкогольної продукції.

Таким чином, уряду варто вживати заходів аби виводити бізнес з "тіні", а не заганяти легальний бізнес в "тінь" підвищенням податків, йдеться в статті: "Найгірший сценарій, коли замість детінізації буде посилюватися фіскальний тиск на легальний бізнес. Потрібно виводити із тіні бізнес, боротися із нелегальними схемами. Це різко збільшить доходи бюджету".

В Україні наразі існує сірий та чорний експорт зерна – без сплати податків, який шкодить не лише державі, а й аграріям та агротрейдерам. У зв'язку з цим у портах на Дунаї проводяться облави на "чорних трейдерів", та готуються законодавчі зміни.