RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

"Філіп Морріс" хвалиться подяками від путіна та позначила Крим російським - журналіст

Міжнародна компанія Філіп Морріс Інтернешнл, що виробляє тютюнові вироби, продовжує підтримувати країну-терориста через сплату податків, які, в свою чергу, допомагають фінансувати військовий бюджет росії.

Це стало відомо з щорічного звіту корпорації, яка, до того ж, назвала Кримський півострів частиною території російської федерації, заявив журналіст-рослідувач Євген Плінський, зазначають "Факти".

Журналіст закликає почати "публічну дискусію" в Україні щодо такої діяльності корпорації: "Чи не варто вже якось почати гучну публічну дискусію навколо діяльності цієї компанії? Влада чомусь ніяк не почне все це помічати. Влада бачить Філіп Морріс лише коли просуває в Парламенті їх інтереси".

Раніше Громадська організація "Центр громадянського представництва "Життя" заявила про неприпустимість надання податкової преференції у розмірі 20% сигаретам для нагрівання (ТВЕН), бо це може сприяти зростанню поширеності вживання тютюну серед молоді та призвести до багатомільярдних втрат держбюджету в умовах війни. Кабінет міністрів України зареєстрував у Верховній Раді проєкт Закону №11090 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок акцизного податку на тютюнові вироби", ініційований Міністерством фінансів, у якому пропонує надати податкову преференцію тютюновим виробам для нагрівання у порівнянні з сигаретами та сигарилами. Уряд пропонує до 2028 року досягнути акцизної ставки 90 євро на 1000 шт для сигарет та сигарил, а для ТВЕН — лише 72 євро на 1000 шт. Таким чином, податкова преференція для сигарет для нагрівання становитиме 20%. За розрахунками фахівців ГО "Життя", ухвалення податкової преференції для ТВЕН, ініційованої Мінфіном, призведе до недоотримання в держбюджет 15 млрд грн за 2025-2028, і з кожним наступним роком недоотримання до бюджету від акцизів на ТВЕН становитиме щонайменше 5,2 млрд грн. Таким чином до 2030 року втрати України складуть щонайменше 25,4 млрд грн. Всупереч інтересам України ці кошти йтимуть на користь тютюнових компаній, включно з тими, що спонсорують війну.

Така позиція Кабінету міністрів сприяє інтересам тютюнової компанії Philip Morris International, яка контролює 80% ринку сигарет для нагрівання в Україні (які використовуються разом з пристроями IQOS) та була внесена НАЗК у список міжнародних спонсорів війни.

PMI у 2022 році сплатила у бюджет рф 4,756 млрд доларів.