RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Українські виробники озброєнь просять дозволити експорт - які аргументи

На третій рік повномасштабного протистояння російській агресії, українські приватні виробники озброєнь перебувають у ситуації, яку можна було б назвати "станом невизначеності". Неефективне розподілення коштів, відсутність довготривалих контрактів та підтримки після обстрілів рф б'ють не тільки по бізнесу, а й по забезпеченню Сил оборони.

Про ситуацію в ОПК говорили у програмі "Переозброєння.Security Talks" на "Апостроф TV".

За даними заступника голови Національної асоціації підприємств оборонної промисловості України (NAUDI) Сергія Висоцького, приватні підприємства і компанії забезпечують близько 80% оборонних та безпекових закупівель держави. Тільки NAUDI з 55 підприємствами у складі виготовляє озброєння співмірно з АТ "Українська оборонна промисловість" (колишній ДК "Укроборонпром").

Ухвалений Верховною Радою 9 листопада 2023 Закон про держбюджет-2024 розподіляє 1,164 трлн грн (40 млрд дол), на безпекові потреби. $30 млрд йде на зарплати і виплати військовим, $10 млрд на підтримання і ремонт інфраструктури, закупівлю палива, форми та іншого забезпечення тощо. $6 млрд йде на закупівлю озброєння і військової техніки.

Фото: Розподіл оборонного бюджету на 2024 рік. Джерело / "Security Talks"

Річний обсяг виробництва продукції підприємствами ОПК України сягає 18-20 млрд дол. Про це казав міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін в інтерв'ю Reuters. З цього випливає, що держава контрактує лише третину від можливостей українського ОПК.

Тут виникає одна з найбільших проблем ОПК – відсутність довгострокових контрактів (замовлень на роки вперед). Через неефективне планування закупівель, виробники не мають можливості прогнозувати обсяг замовлень, планувати придбання запчастин, модернізацію обладнання, підтримку штату.

Владислав Бельбас, що очолює одного з найбільших приватних виробників зброї країни "Українська бронетехніка" (виготовляє бронеавтомобілі, міномети та боєприпаси) вважає, що якби ОПК отримував довготривалі контракти від держави, виробництво зброї можна було б збільшити у 3-5 разів. Збільшилися б можливості інвестування у власний розвиток.

Держава залишається безальтернативним замовником продукції ОПК, адже дозволи на експорт зброї не видають з лютого 2022. Розширені з початку повномасштабного вторгнення РФ потужності простоюють – державі не вистачає 10-12 млрд дол., щоб їх завантажити. Тож відкриття експорту української зброї експерти вважають допустимим, враховуючи можливості України і потребу в отриманні валютних надходжень.

Фото: Виробництво бронеавтомобілів на одному з підприємств українського ОПК/ Reuters

Це дозволило б завантажити військові виробництва, що знизить час від початку виробництва, до виходу продукції, і техніка для Сил оборони надходитиме швидше. При збільшенні обсягів виробництва ціна готової продукції для України знизиться, на 10-15% на думку Сергія Висоцького. Тобто відкриття експорту дозволить Україні економити десятки мільйонів. А надходження з експортних контрактів дозволять оновити обладнання, закупити нове, створити нові робочі місяця (одне робоче місце в ОПК забезпечує ще 8 у суміжних галузях). Експорт зброї пришвидшить створення спільних проєктів у оборонній сфері з партнерами, у тому числі з країнами НАТО.

Фото: Виробництво мінометів в Україні/ Reuters

Експерти наголошують, що Уряд досі не кредитує приватні оборонні підприємства за програмою "5-7-9%", що дало б можливість підприємствам розвиватися. Тож відкриття експорту виготовленої в Україні зброї і буде джерелом, яке пришвидшить розвиток вітчизняної військової промисловості і підсилить економіку. У перший рік такого експорту Україна зможе отримати близько 300 млн дол., а незабаром ця цифра може сягнути 1 мільярда.