RU  UA  EN

Неділя, 22 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Бізнес

Новини

22 вересня

21 вересня

Всі новини

Держава має співпрацювати з приватними школами з навчання операторів БПЛА - секретар комітету нацбезпеки Роман Костенко

Держава має залучати приватні школи до навчання військових, зауважив Роман Костенко, секретар Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Про це йдеться в матеріалі про навчання військових.

У комітеті Верховної Ради з питань, нацбезпеки, оборони та розвідки стверджують, що більше опікуються виробництвом дронів, а питання навчання залишається за дужками.

Якщо від нового керівника Сил безпілотних систем Вадима Сухаревського надійде відповідна ініціатива (залучення приватних шкіл), - парламент обов'язково підтримає.

"Приватні школи добре функціонують, але за рахунок в основному волонтерських фондів або спонсорів. Там є справжні професіонали, і це треба використовувати, держава має з цим співпрацювати. Ці питання потрібно вивчати у комплексі: десь держава повинна закривати, десь виробники, десь приватні школи, тільки тоді буде нормально функціонувати", - зазначив секретар комітету.

Виконавчий директор Центру підготовки пілотів БПЛА "Крук" Микита Гавриленко вважає, що непотрібно навіть окремих законів – достатньо підзаконних актів на рівні Кабміну. Наприклад, суміжний акт між Міноборони та Міносвіти.

"В ідеалі держава повинна замовляти у таких шкіл певну кількість та якість пілотів. Звісно, це все повинно робитися за суворими вимогами, узгоджувати програми, і фінансувати. Бо держава не здатна якісно навчити – без перебільшення – мільйони людей. І повинна це делегувати", - каже Гавриленко.

За словами голови Незалежної асоціації шкіл безпілотників Ігоря Кравченка, військові центри могли б істотно зменшити собі навантаження і час підготовки, якби співпрацювали з приватниками.

"Приватні школи могли би брати на себе підготовку людей з нуля – когось відсіювати, когось готувати далі. І тоді до військових центрів вони би приходили більш підготовленими та досвідченими, готовими до вищого рівня професійної підготовки та виконання конкретних завдань".

Приватні школи змушені шукати фінансування у благодійних фондах та волонтерських організаціях.

Про необхідність фінансової підтримки з боку держави говорить і представниця Благодійного фонду "Небесні очі" Катерина Черниш. На її думку, навчання операторів БПЛА – важлива функція, яку б мала на себе взяти держава, але цього поки що не сталося.

"Фінансова підтримка від держави найголовніший крок, який вона могла б зробити назустріч вже існуючій системі навчання. Ми все ще чекаємо, коли хтось озвучить хоча б проект державної програми з підтримки приватних шкіл. Нам вкрай потрібен конструктивний діалог між владою, волонтерами, армією та приватними школами з навчання операторів БПЛА, щоб кожен міг робити свою справу ще краще для нашої української Перемоги", - вважає Катерина Черниш.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Бізнес
Теги: