RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Елеватор "Укрлендфармінг" став зразком у автоматизації та технологічності - експерти

Експерти "АгроЕкспедіціі" проінспектували один з елеваторів найбільшого українського агрохолдингу "Укрлендфармінг" бізнесмена Олега Бахматюка. Елеватор агрохолдингу в Дубно фахівці визначили, як "зразок для наслідування" завдяки повній автоматизації і використанню передових технологій.

"АгроЕкспедіція", проект профільного видання Elevatorist.com, відвідала Дубенський елеваторний комплекс агрохолдингу "Укрлендфармінг" (Ukrlandfarming).

"На елеваторі Ukrlandfarming застосовані високоякісні датчики на всіх вузлах управління елеватором, використовуються технологічні зачисні шнеки, управління якими може проводитися дистанційно. Елеватор є зразком для багатьох: на підприємстві застосована повна АСУ ТП і ефективно використовуються сучасні технології", - зазначив експерт "АгроЕкспедіціі" Сергій Шевченко.

Зернокомплекс розташований на одній території з розвиненою логістикою. Першу чергу будували в 2008 році - були встановлені силоси на 30 тисяч т зберігання і 2 зерносушарки. До них додалися дві ємності для зберігання зерна на 60 тисяч т., І в 2014 році побудували ще один комплекс - на 194 тисяч т. Всього комплекс може зберігати 284 тисяч тонн зернових.

"Перша і друга черга Дубенського елеваторного комплексу з'єднані між собою. Силоси першого елеватора невеликі, в них зручно зберігати дрібні партії зерна. На другому елеваторі кожен силос вміщує в себе 28 тисяч т - це обсяг невеликого зерносховища. У ці силоси ми складаємо великі партії продукції. Це дозволяє нам бути гнучкими і формувати якісні партії зерна для відвантаження в порти", - говорить головний інженер Дубенського елеваторного комплексу Василь Олійник.

Дубенський елеваторний комплекс працює як з власним, так і зі стороннім зерном. Приймають ранню і пізню зернові групи, основні культури тут - пшениця і кукурудза. Елеваторний комплекс одночасно може приймати три культури.

За словами начальника ВТЛ комплексу Віктора Скорика, землі агрохолдингу регулярно інспектують на предмет зараження карантинними організмами - проблем з цим не виявлено. З усіх поклажодавців на комплексі при прийманні вимагають пакет документів, який підтверджує безпеку продукції.

"Є оперативні силоси для вологого зерна – там можна розділити кукурудзу по вологості. Намагаємося розділити з різницею у волозі в межах 2%. Це дозволяє якісно проводити сушку зерна. Сушарки у нас продуктивні (250 т / год), і дають можливість сушити дбайливо. Згідно з контрактними показниками кукурудзи 3 класу при відвантаженні на експорт допускається вміст пошкодженого зерна не більше 5%. У нас експортні партії виходять не більше 2-3%. Намагаємося знайти золоту середину між кількістю і якістю – прийняти більше і закласти на зберігання якісніше. Тому первинна очистка проводиться до сушіння, інші домішки відділяються після просушування", - пояснив Віктор Скорик.

Дубенський елеваторний комплекс був побудований щоб забезпечувати потреби Ukrlandfarming в регіоні, але працює і з давальницьким зерном - місцеві фермери везуть зерно на елеватор. На зернокомплекси можна поліпшити якісні показники, зібрати експортну партію і оперативно відправити продукцію в порт. На підприємстві є 2 власних локомотива, комплекс легко відвантажує маршрут в 54 вагона.

"Такі можливості по відвантаженню зерна на залізницю дають нам великі конкурентні переваги", - резюмував Василь Олійник.

"Укрлендфармінг" є одним з найбільших українських агропромислових холдингів, який займається вирощуванням зернових і олійних культур, насіння, виробництвом яєць і яєчних продуктів (Avangardco IPL), тваринництвом, виробництвом м'яса і молока. Загальна потужність власної елеваторної мережі "Укрлендфармінг" - 2,66 млн т одночасного зберігання пшениці. Власником холдингу є бізнесмен Олег Бахматюк.