RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

15 травня

Всі новини

Пільговий ПДВ покликаний вивести ринок зернових з тіні - ЗМІ

Пільговим ПДВ на аграрну сировину, який вступає в силу з 1 березня, Кабмін розраховує скоротити податкові "скручування" і вивести агросектор з тіні.

Про це пише Gazeta.ua.

23 лютого президент Володимир Зеленський підписав закон №3656, який знизив ПДВ з 20% до 14% на велику рогату худобу, свиней, молоко, цукровий буряк, пшеницю, жито, ячмінь, овес, кукурудзу, соєві боби, насіння льону, ріпаку, соняшнику.

За різними оцінками, в тіні знаходиться до 40% ринку зернових в Україні. "Більшість "скруткових" схем доводиться на експорт зерна. Закон №3656 націлений зупинити "скручування" і повернути агровиробництво в легальне поле. Тому зустрів опір", - йдеться в матеріалі.

Найбільший удар бюджету завдають махінації навколо відшкодування ПДВ. Чим вище ставка, тим більше грошей держава перераховує аграріям. Наприклад, з 2017 року по 1 півріччя 2018 найбільші експортери зерна і олії заявили до відшкодування більше 32 млрд грн - це в 2 рази більше, ніж сплатили в бюджет всі виробники цієї продукції. Після зниження ПДВ до 14% сума бюджетного відшкодування ПДВ скоротиться на 13 млрд грн на рік, повідомила заступник міністра фінансів Світлана Воробей.

"Податок сплачується кожним покупцем в магазині при покупці готової продукції. На неї ставка залишається колишньою - 20%. Так що держбюджет в будь-якому випадку своє отримає. Єдина зміна - можлива одноразова затримка надходжень на 2-3 місяці", - пише Gazeta.ua.

Зниження ПДВ підтримали Європейська бізнес асоціація (ЕВА) і найбільші аграрні асоціації: Всеукраїнська аграрна рада, Асоціація виробників молока, Всеукраїнський конгрес фермерів та інші. "При зниженні ставки ПДВ за операціями з реалізації зернових і олійних культур пропорційно знижується сума відшкодування з бюджету експортерам таких зернових та продуктів їх переробки. Тобто, в рази знижуються витрати бюджету і ризики втрат, пов'язаних з шахрайством з ПДВ і недобросовісними практиками мінімізації податкових зобов'язань", - йдеться в заяві ЕВА.

"За" виступили і самі фермери.

"Я підтримую цей закон. Давно потрібно було це зробити. Чесно кажучи, було б краще знизити ставку до 10% на деякі види продукції, як в деяких європейських країнах", - говорить керівник ТОВ "Дунайський аграрій" Роман Дяжук.