Україна відповіла на газове прохання Росії вимогами

Оператор газотранспортної системи (ГТС) України "Укртрансгаз" заявив про недотримання російським газовим монополістом ВАТ "Газпром" тисків на вході в українську ГТС, які вказані за контрактом.

Про це повідомляє російське інформагентство "Интерфакс".

В "Укртрансгазі" підкреслили, що наразі "Газпром" не підвищив тиск газу до відповідного рівня.

Як зазначив оператор української ГТС, нещодавно "Газпром" направив "Укртрансгазу" заявку на збільшення обсягів транспортування газу в країни Європи на 20% - до 275 млн куб. м на добу у зв’язку з ремонтом газопроводу "Північний потік".

У свою чергу, "Укртрансгаз" заявив про готовність виконати вищевказану заявку "Газпрому", якщо російська компанія забезпечить гранично допустимий тиск на прикордонних газовимірювальних станціях, які розташовані на території Росії.

Згідно з даними словацького газотранспортного оператора Eustream, заявка на транзит російського газу зросла зі 145,8 млн куб. м (8 серпня) до 180,1 млн куб. м (9 серпня).

Як повідомляв "Апостроф", нещодавно президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив про готовність повернутися до реалізації проекту газопроводу "Турецький потік", по якому російський газ буде поставлятися до Євросоюзу в обхід України.