"Батьківщина" вимагає вирішити проблему завищених рахунків за газ

Українська влада повинна врегулювати проблему штучно завищених рахунків за газ.

Про це йдеться у заяві партії "Батьківщина" на адресу президента України, Кабінета міністрів, Національної комісії з регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).

"Платіжки, які українці отримали у січні, викликали в людей обурення. Партія і її лідер Юлія Тимошенко щотижня отримують тисячі повідомлень відчаю. У них люди повідомляють, що загальна сума комунальних платежів за новими тарифами, встановленими владою, перевищує їх дохід", – повідомили в "Батьківщині".

У партії пояснили, що необгрунтовано завищені рахунки за газ люди отримали з трьох причин.

"Перша – це планове підвищення ціни на газ для споживачів", - зауважили в партії.

Друга причина, на думку політсили, "професійна безпорадність та безвідповідальність уряду і НКРЕКПу питанні норм споживання газу для споживачів без лічильників".

"Влада не змогла захистити в суді свої ж рішення про адекватні норми. Внаслідок цього було повернуто втричі вищі норми споживання від 1996 року. При цьому в окремих регіонах на підставі цих програних судів людям виставляють неіснуючі "борги" за попередні три роки. На фоні підвищення ціни на газ на 23% це вчетверо збільшило рахунки для мільйонів родин українців", -йдеться у заяві партії.

Також в партії зауважують, що третя причина –застосування облгазами так званих "морозних" коефіцієнтів – "архаїчної норми з наказу Міністерства енергетики від 2003 року, який передбачав збільшення нарахувань за газ в залежності від температури повітря".

"Уряд не скасував цю норму, а НКРЕКП як державний регулятор не змусив облгази відмовитися від цієї практики. Хоча ця норма має діяти винятково для непобутових споживачів", - підкреслили в партії.

В "Батьківщині" додали, що ці "причини штучно завищених рахунків за газ доповнюються ще однією глобальною проблемою".

"Попри норми закону, 3 мільйони домогосподарств досі не обладнані лічильниками газу. Уряд не розробив порядок виконання такого закону, а НКРЕКП не заклало витрати на лічильники в тариф", - резюмували в партії.