Спроби олігопольних змов в новому ринку електроенергії будуть жорстко каратися - експерт

Будь-які спроби олігопольних змов у новому ринку електроенергії будуть жорстоко каратися контролюючими органами.

Про це написав експерт Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп в матеріалі для "Хвилі" "Страх і ненависть на ринку електроенергії".

"За умови відповідальної роботи контролюючих органів, будь-які спроби олігопольних змов та інші прояви неконкурентної поведінки учасників на ринку генерації електроенергії будуть припинятися від початку і жорстко каратися", - сказав Прокіп.

Він зазначив, що в умовах ринку генеруючі компанії зобов'язані звітувати перед регуляторними органами по системі європейської практики REMIT (щодо цілісності і прозорості оптового енергетичного ринку - "Апостроф"), яка спрямована на запобігання обміну інсайдерською інформацією між учасниками ринку і входження ними в антиринкові змови. Штрафи за неконкурентное поведінку гравців будуть досягати до 10% річного обороту компанії.

На думку Прокіпа, одним із головних завдань нової влади буде забезпечити прозорість і неупередженість роботи Антимонопольного комітету і НКРЕКП, які здійснюватимуть нагляд за ринком, і відслідковуватимуть можливі змови учасників.

"Здатність забезпечити прозорість і неупередженість роботи Антимонопольного комітету і НКРЕКП повинна стати "справою честі" для нової влади. Особливо, з огляду на те, скільки звинувачень звучало щодо роботи цих інституцій від уже тепер представників команди президента", - зазначив експерт.

Ринок електроенергії має запрацювати з 1 липня 2019 року, відповідно до Закону України "Про ринок електричної енергії". Запуск ринку - зобов'язання України в рамках імплементації Третього енергопакету ЄС. Це одна з умов програми співпраці з МВФ і отримання макрофінансової допомоги від ЄС.