Експерти попередили про ризик кризи через дії голови Енергетичної митниці ДФС

Український ринок дизельного пального під загрозою, бо через розпорядження очільника Енергомитниці ДФС Ігора Піковського починають зупинятись термінали з перевалки. Експерти вважають, що це неминуче призведе до повного припинення відвантаження дизпалива.

Про це повідомляє 24 канал.

Наразі перед питанням вимушено припинити роботу постав комплекс з нафтоперевалки в порту "Южний". Причиною стала відмова Енергетичної митниці ДФС проводити оформлення танкерної партії 27 тисяч тонн грецького дизпалива, вивантаженого до резервуарів порту в кінці серпня. Привід – нібито перевищення припустимої частки сірки. Енергетична митниця заявила, що паливо не відповідає стандартам Євро-5, відтак не може бути допущене на митну територію України.

Однак директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн має іншу версію подій.

"Ігор Піковський робить все, щоб ця партія не була розмитнена. Кажуть, образився на обурення постачальника грецького ДП з приводу нерозторопності відомства в оформленні палива в умовах кризи", – зазначає експерт.

Він також повідомив, що існує щонайменше п’ять різних досліджень спірної партії пального в міжнародних лабораторіях, які показали що вміст сірки - в межах норми.

Зараз термінал "Южний" не може прийняти заплановані на другу половину вересня і початок жовтня два танкери по 30 тисяч тонн дизпалива. Крім того, прийом менших суден із ДП також під питанням. За прогнозами експертів, танкери будуть направлені до не українських портів.