В інтересах олігарха: експерт пояснив поправку Геруса щодо імпорта електроенергії з РФ

Голова парламентського комітету з питань енергетики та ЖКП Андрій Герус вніс правку щодо відкриття імпорту електроенергії з Росії в проект Верховної Ради в інтересах Ігоря Коломойського.

Про це заявив енергетичний експерт Михайло Гончар в коментарі "Апострофу".

Експерт вважає, що Україна не мала відкривати можливість імпорту електроенергії з РФ, поки не припинена її збройна агресія, оскільки відновлювати енергетичну залежність від Кремля небезпечно через застосування Росією енергоресурсів як елементу політичного шантажу. На думку Гончара, керівник комітету ВР з питань енергетики Андрій Герус пролобіював внесення відповідної правки в законопроект, щоб енергоємні підприємства Ігоря Коломойського змогли отримувати дешеву електроенергію.

"Під прикриттям створення чи розвитку конкурентного ринку електроенергії, мовляв, зняти всі обмеження на імпорт. І таким чином щоби на ринок потрапила більш дешева електроенергія. За умов нормальних відносин з Росією, напевно, це було б можливо. За умов, коли Росія – агресор, має бути табу на подібні речі. Тут, я думаю, інтерес "приватівського" угруповання… Керівник комітету відіграв роль слуги олігархату. Він не вперше помічений на таких діях, які слугують інтересам олігархічної структури", - сказав Гончар.

Експерт наголосив, що Кремль намагатиметься використати енергозалежність України для тиску в своїх політичних інтересах та не виключив можливості організації з її боку кібератак на нашу енергосистему.

"Ми створюємо загрозу на зимовий період, якщо буде холодна зима, якщо не буде вистачати теплової маневрової генерації, то для підтримання балансу в об'єднаній енергосистемі доведеться брати більше електроенергії по імпорту. А Росія тоді скаже, що ми можемо це забезпечити за умови підписання контракту, і обумовить це певними політичними вимогами… Більше того, ми не повинні виключати ризики того, що взимку Росія свідомо намагатиметься нам влаштувати, умовно, холодний темний сценарій, себто, окрім кризи, пов’язаної з припиненням транзиту газу через територію України, вони цілком можуть вдатися і до кібератак на об'єднану енергосистему", - заявив Гончар.

18 вересня Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії", в який глава енергетичного комітету парламенту Андрій Герус з порушенням регламенту пролобіював правку - дозволити закуповувати українським споживачами імпортну електроенергію за двосторонніми договорами. За словами Геруса, імпорт повинен був здійснюватися з Білорусі.

1 жовтня була здійснена перша поставка електроенергії з Росії в режимі імпорту. Поставка проведена рівним графіком потужністю 100 МВТ. За даними джерела на ринку, імпорт здійснений компанією "Юнайтед Енерджі", яку пов'язують з Ігорем Коломойським.

Екс-голова НКРЕКП Дмитро Вовк висловив думку, що пролобійований головою парламентського комітету з питань енергетики Андрієм Герусом імпорт електроенергії з Росії повертає країну в стан залежності від Кремля.