Експерт звинуватив Кабмін Гончарука у втраті контролю над "Центренерго" і енергетикою

Кабінет міністрів під керівництвом Олексія Гончарука, а також міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища під керуванням Олексія Оржеля не контролюють ситуацію в енергетиці, зокрема, навколо державної енергогенеруючої компанії "Центренерго".

Таку думку висловив в Facebook співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич, передають "Українські новини".

Він нагадав, що раніше на питання про схеми навколо "Центренерго" і можливу залежність менеджменту компанії від Ігоря Коломойського, президент Володимир Зеленський заявив, що це сфера компетенції прем'єр-міністра Гончарука. Він пообіцяв запитати про це у глави уряду.

"Мабуть, в комунікації перших осіб щось пішло не так і від прем'єра Гончарука нічого не чути про "Центренерго". Більш того, судячи з усього, уряд взагалі не контролює ситуацію не тільки на цьому об'єкті, а й в енергетиці в цілому", - написав експерт.

Також він навів приклад скандальної поправки глави комітету ВР з питань ПЕК Андрія Геруса, яка дозволила імпортувати електроенергію з Росії в інтересах феросплавних заводів Ігоря Коломойського. "Безмовно проковтнули, а це питання нацбезпеки", - зазначив Марунич.

"Топ-менеджмент" Центренерго "- колишніх службовців Олександра Януковича - Кабмін затвердив, не моргнувши оком. Заступник Оржеля по вугіллю Ковалевський - людина з каламутним минулим (чи то від Іванющенка, чи то від Курченка, чи то від Аркаллаева і Троня), що кадровики уряду дивувалися, як його подали. І нічого, пройшов ", - додав він.

"У мене питання: у нас взагалі є прем'єр-міністр? Міністр енергетики? Вони здатні вести незалежну політику - або тільки за вказівкою Коломойського? Якщо Зеленський ще не поставив ці питання, то давайте поставимо разом: Кабмін контролює ситуацію на "Центренерго"? Або його віддали в оренду на 100 років? Чи будуть прийняті щодо керівництва компанії дисциплінарні заходи за щомісячні збитки на рівні 200 млн грн? Кабмін погоджував контракти на поставку вугілля через "прокладки" Коломойського і продаж електроенергії за заниженим тарифом його заводам - або Гончарука з Оржелем просто ставлять перед фактом? Імпорт електроенергії з РФ - це торгівля на крові чи ні?", - написав Марунич.

Він поставив ще ряд питань, пов'язаних зі збитками "Центренерго" і нарощуванням боргів перед шахтарями, скасуванням банкрутства і "майбутнім" переформовуванням "пулу кредиторів".

"Кабмін все тримає під контролем чи спостерігає з боку як в реаліті-шоу? ... Які регіони будуть відключені першими, коли "Центренерго" остаточно гавкнеться, буде загнаний в збитки і зупиниться? Який "план Б" у уряду Гончарука на цей рахунок?", - запитує експерт.