Експерт пояснив, як імпорт електроенергії з Росії вбиває українську енергетику

Імпортери російської електроенергії демпінгують на українському ринку, і це вбиває вітчизняну енергетику.

Про це написав президент Асоціації енергетики України Олександр Трохимець, передає РБК-Україна.

"Вчора відбулася знакова подія на ринку електроенергії. Ціна на ринку на добу вперед досягла історичного мінімуму - 0,91 грн за 1 кВт*год."Перемога!"- кричали Герус і його поплічники в розвалі української енергетики. Насправді це досить небезпечний сигнал, він свідчить про ймовірну кризу в електроенергетиці", - написав Трохимець.

Експерт звернув увагу, що запуск російської електроенергії на сегмент ринку електроенергії двосторонніх договорів витіснив з нього українських виробників струму, і Росія отримала вплив в цьому сегменті.

"На цьому сегменті торгується близько 65% всієї електроенергії. Герус в жовтні розповідав, що імпорт становить не більше 1%. З листопада він виріс в десять разів. І становив уже близько 10% всієї електроенергії, споживаної в Україні. Якщо брати сегмент ринку двосторонніх договорів - це більше 15%. Істотний вплив!", - написав Трохимець.

Крім того, експерт зазначив, що імпортери російської електроенергії демпінгують на ринку електроенергії України з метою зірвати інтеграцію української енергосистеми в європейську та євроінтеграцію країни в цілому.

"Це, по-перше, протизаконно, а по-друге, свідчить про політичні, а не економічні мотиви поставок електроенергії в Україні. Росія робить все, щоб інтеграція української енергосистеми в європейську ENTSO-E не відбулася. Отже, євроінтеграція України в цілому стала неможливою. Навіть ціною економічних втрат", - вважає Трохимець.

На його думку, питання демпінгу і політичного впливу російського імпорту електроенергії повинен стати предметом розгляду Антимонопольного комітету і РНБО.

З 1 жовтня через "поправку Геруса" почалася поставка електроенергії з Росії в режимі імпорту.

Раніше глава Всеукраїнської енергетичної асамблеї, колишній міністр палива та енергетики Іван Плачков висловив думку, що Росія захопить більшу частину нашого енергоринку через імпорт електроенергії і буде використовувати це для політичного тиску на українську владу.