Екс-міністр енергетики закликав негайно зупинити імпорт електроенергії з Росії, який почав Герус

Імпорт російської електроенергії, який почався з ініціативи голови комітету ВР з питань енергетики Андрія Геруса, необхідно зупинити, щоб не втратити частину вітчизняної генерації.

Про це написав глава Всеукраїнської енергетичної асамблеї, колишній міністр палива та енергетики Іван Плачков у своїй колонці.

"Потрібна негайна заборона імпорту електроенергії з Росії та Білорусі. Слід розуміти, що надлишків власної електроенергії у Білорусі немає, вона везе нам російську. Інакше Україна може втратити значну частину національної енергетичної генерації", - написав Плачков.

Він вважає, що, перш за все, необхідно заборонити імпорт російської електроенергії на законодавчому рівні, прийнявши в ВРУ відповідні законопроекти. Однак, з огляду, що імпорт струму з РФ і Білорусі загрожує національній безпеці України, потрібно розглянути питання на засіданні РНБО і затвердити план заходів для стабілізації ситуації в енергосекторі, підкреслив експерт.

На думку Плачкова, план повинен містити наступні заходи: проведення регулятором аудиту економічної обґрунтованості визначення тарифів на новому ринку електроенергії, своєчасну підготовку і затвердження нормативних актів на виконання закону "Про ринок електричної енергії"; проведення регулятором, Міненергетики та урядом аудиту впроваджених ринком електроенергії структур, які брали участь у реалізації схеми імпорту електроенергії з Росії та Білорусі, зокрема ДП "Оператор ринку", "Оператор системи передачі", "Гарантований покупець", інших учасників ринку; термінове відкриття Антимонопольним комітетом справи за ознаками недобросовісної конкуренції з боку імпортерів, застосування демпінгових цін і дискримінації на ринку електричної енергії.

Також Плачков вважає, що для негайної зупинки імпорту не слід чекати прийняття відповідного закону Верховною Радою, таке рішення може прийняти НЕК "Укренерго".

"Для цього не потрібен закон. Це може зробити НЕК "Укренерго" шляхом припинення проведення аукціонів з продажу перетину на східному кордоні за ознакою загрози щодо надійності ОЕС", - зазначив Плачков.

З 1 жовтня завдяки "поправці Геруса" почалася поставка електроенергії з Росії в режимі імпорту. За першу половину жовтня імпорт електроенергії з Росії виріс майже в два рази - з 2,4 млн кВт-год до 4,5 млн кВт-год на добу. На початку листопада він збільшився в порівнянні з середньодобовим показником за жовтень в 3 рази - до 12 млн кВт-год/добу.

Раніше президент Асоціації енергетики України Олександр Трохимець повідомив, що імпортери російської електроенергії демпінгують на українському ринку, а обсяг російської електроенергії, що поставляється на сегмент ринку двосторонніх договорів, вже перевищує 15%.