Через "поправку Геруса" створять аналог корупційного "РосУкрЕнерго" для імпорту струму з РФ - нардеп

Чергова "поправка Геруса" зберігає імпорт електроенергії з Росії, тим самим, продовжує знищувати вітчизняну енергетику і вугледобувну галузь, а для подальшої поставки російського струму в Україні створять аналог корупційного "РосУкрЕнерго".

Про це заявив народний депутат, голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець, передає "Главком".

Він зазначив, що зростання імпорту російської електроенергії вже викликав ряд негативних явищ в енергогалузі і є прямою загрозою незалежності країни.

"Зупинилися вугільні шахти. Зупинилися блоки теплових електростанцій. Такими діями Геруса і команди, яка створилася навколо нього в комітеті енергетики та ЖКП, є велика загроза розвалу внутрішньої енергетичної системи України і підриву енергобезпеки держави, що може серйозно загрожувати не просто держбезпеці, а існуванню, забезпеченню незалежності нашої держави", - сказав Волинець.

Депутат звернув увагу на брехливість заяв Андрія Геруса про те, що прийняттям законопроекту "Про внесення змін до закону "Про ринок електроенергії"(№2233) імпорт російської електроенергії зупинено. Волинець зазначив - російська електроенергія буде поставлятися на ринок "на добу вперед", а також через Білорусь, для чого, за його прогнозом, буде створений аналог корупційного підприємства "РосУкрЕнерго", яке діяло раніше.

"Це маніпуляція. Це стосується закону 3322. По-перше, повним потоком піде електроенергія російська через Білорусь, тільки через білоруську підставку-прокладку. Нам зрозумілі особи, які при владі, які будуть брати участь у формуванні цієї прокладки і в Україні. Одна прокладка буде в Україні. Також електроенергія з Росії буде надходити безпосередньо з Росії по лініях електропередач, оскільки ми маємо єдину енергосистему. І використовуючи ринок на добу вперед, з Росії продовжать постачати електроенергію на територію України", - сказав Волинець.

4 грудня Верховна Рада прийняла законопроект "Про внесення змін до закону "Про ринок електроенергії"(№2233), яким, зокрема, забороняється продаж та/або поставки електроенергії, яка імпортується з Російської Федерації, за двосторонніми договорами та на внутрішньодобовому ринку, але залишається така можливість при постачанні на ринок "на добу вперед", який є ціноутворюючим для всіх сегментів українського ринку електроенергії. Тим самим, збережена можливість для демпінгу російської електроенергії на ринку України.

Імпорт електроенергії з Росії було відновлено з 1 жовтня завдяки "поправці Геруса". За першу половину жовтня імпорт електроенергії з РФ зріс майже в два рази, в листопаді він збільшився в порівнянні з середньодобовим показником за жовтень в 3 рази - до 12 млн кВт-год/добу. Обсяг російської електроенергії, що поставляється на сегмент ринку двосторонніх договорів, вже перевищує 15%. Зростання російського імпорту призвів до обмеження потужностей українських енергопідприємств.