RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Іміджу країни заподіяно непоправної шкоди через перегляд механізму підтримки зеленої енергетики - Ігор Тинний

Ухвалення Радою законопроекту №3658 (Про внесення змін до законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії) замість підтримки альтернативної енергетики нашкодить іміджу України, ускладнить розвиток "зеленої генерації" та нестиме значні корупційні ризики.

Про це у Facebook повідомив підприємець, співзасновник Української асоціації відновлюваної енергетики Ігор Тинний.

"1. Попри звернення послів та урядів іноземних країн, довготривалий процес медіації уряду з бізнесом, під тиском ОПУ, Верховною Радою ухвалено у другому читанні законопроект про ретроспективний перегляд укладених раніше договорів.

2. Постраждають від 15% до 50% валового доходу (в залежності від року побудови станції) виробники сонячної енергії і на 7,5% виробники енергії з вітру.

3. Будівництво нових СЕС призупиняється на невизначений термін, дозволяється завершити розпочаті будівництва ВЕС.

4. Будуть позови від іноземних компаній до України, які призведуть до багатомільйонних (можливо, мільярдних) збитків. Ці кошти будуть виплачуватись із наших з вами податків.

5. Інвестиційному іміджу країни заподіяно непоправну шкоду і знадобиться чимало років, аби про цей "кидок" на Заході забули", - зазначає він.

Тинний звернув увагу, що "зелені" енергетики, завжди пишалися, що не брали жодної копійки з держбюджету і сплачували багато податків.

"Саме такою і мусить бути енергетика майбутньої України… Держбюджет недорахується близько 60 млрд грн надходжень податку на прибуток до 2029, коли завершиться дія "зелених тарифів", - зазначив бізнесмен.

За його словами, бюджет мусить тепер компенсувати до 20% грошей "зеленого тарифу", хоча "ми ніколи не просили про це".

"Квінтесенцією цинізму стало скасування арбітражної оговорки. Інвестори хочуть гарантій і очікують незмінності умов. Після одного "кидка" другий не забариться. Недарма голова комітету ПЕК Андрій Гєрус хизується, що переламали парламент через коліно і дотисли його правку. "Слуги" дочекаються місцевих виборів і, з вірогідністю у 99%, спробують запровадити на відновлювану енергію додаткові податки, пояснюючи це виплатами з бюджету (які ніхто не просив). Отож, чергове типове збільшення ролі держави, де воно не потрібне", - вважає співзасновник УАВЕ, додаючи, що "очікуємо на подальший шабаш лобістів".

Він наголосив, що колеги з сектору біоенергетики "нас полишили у скрутні часи - не вийшли з іншими протестувати проти свавілля влади". "Близький до них нардеп Мар‘ян Заблоцький, кажуть, лобіював запровадження податків на зелену енергію. Коли грабувати будуть біоенергетиків - ми прийдемо захищати їх. Бо треба вірити у ідеї, а не у політичну доцільність", - зазначив він.

На переконання Тинного, "Слуга народу" не є демократичними утвореннями, де точиться дискусія, а "сліпо слідує командам з Банкової, з чим президента треба привітати".

"Незрозуміло, чого нас мордували робочими групами, обговореннями та зустрічами з фахівцями, коли все вирішується в одному кабінеті за закритими дверима. Висновок: ніякі серйозні проекти в Україні розпочинати не варто. Хіба що у вас в партнерах будуть дніпровські олігархи. Решта інвесторів - у зоні ризику", - спрогнозував бізнесмен.

Більш детально про розвиток зеленої енергетики - в колонці Ігоря Тинного на "Економічній правді".