РосЗМІ дізналися про плани закупівлі путінським Міноборони українських літаків

Міноборони РФ відмовилося від ідеї покупки близькомагістральних літаків Sukhoi Superjet 100 (SSJ-100) і планує замінити старі Ту-154 і Ту-134 літаками Ту-214, а також Ан-148 виробництва українського концерну "Антонов".

Про це повідомляє видання "Коммерсантъ" з посиланням на заступника голови російського відомства з озброєнь Юрія Борисова.

За його словами, від закупівлі SSJ-100 відмовилися, бо літаки можуть не підійти по ряду характеристик. Джерело видання в Міноборони також пояснило відмову від SSJ-100 "низьким розташуванням двигунів" літака, у зв'язку з чим посадка на військові аеродроми через низьку якість їх злітно-посадкових смуг може призвести до аварії. Інше джерело вказало на причини, пов'язані, зокрема, з обслуговуванням.

Джерела видання зазначають, що поки невідомо скільки Ту-214 і Ан-148 закуплять російські військові, але мова може йти про "десятках машин".

У той же час головний редактор видання "Авиатранспортное обозрение" Олексій Комаров вважає вибір Ан-148 дивним, оскільки частина комплектуючих надходить з України, яка припинила військово-технічне співробітництво з РФ. За його словами, проект знаходиться "в підвішеному стані" і як буде вирішуватися питання незрозуміло.

Рішення російського Міноборони щодо заміни літаків пов'язане з катастрофою 25 грудня військового Ту-154 в Чорному морі, в результаті якої загинули 92 людини.

Як повідомляв "Апостроф", в мережі висміяли заяву віце-прем'єр-міністра РФ Дмитра Рогозіна про те, що Росія готова прийняти авіаконструкторів українського підприємства "Антонов".