Росія не пережила заборони на українську сіль

Росспоживнагляд, який обмежив ввезення харчової солі українського підприємства "Артемсіль" на початку 2015 року, дозволив його продукції повернутися в Росію.

Про це повідомляє російське видання "Комерсант" з посиланням на свої джерела.

Продукція допускається на ринок РФ з 10 травня з обмеженням – не більше 170 тис. тонн солі на рік.

Компанія "Артемсіль" у грудні 2015 року звернулася в Росспоживнагляд за дозволом повернути свою продукцію на російський ринок, розповіла глава прес-служби компанії Юлія Єременко.

"Ми представили необхідні документи, сертифікати якості, проби солі, але офіційної відповіді від російського відомства ще не отримали", — зазначила вона.

Допуск 170 тис. тонн продукції "Артемсолі" дозволить повернути Україні колишню частку на російському ринку, вважає великий постачальник і дистриб'ютор бакалії з РФ.

"Зняття заборони — це негативний знак для вітчизняних гравців, які вважали, що санкції триватимуть довго і не будуть зніматися без попередження", — говорить співрозмовник.

За даними видання, за станом на 2014 рік "Артемсолі" належало майже 24% російського ринку.

"У 2006 році в Росії вибухнула справжня паніка, коли виникли лише чутки про припинення поставок солі з України", йдеться в статті Комерсанта за січень 2015 року.


Як повідомляв "Апостроф", втрату російського ринку українським виробникам вдалося компенсувати за рахунок європейського. Як зазначив в. о. директора "Артемсіль" Володимир Доля, в січні-березні їм вдалося збільшити експорт солі в країни ЄС на 47,3% в порівнянні з першим кварталом 2015 року.