RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Тютюновий ринок занурюється в тінь, не дивлячись на спроби держави посилити регулювання - ЗМІ

З ринку товарів для вейпінга йдуть міжнародні виробники, а на ринок ТВЕНів ринула контрабанда з Китаю. Це створює ризики і для держбюджету, і для громадського здоров'я.

Про це йдеться в матеріалі "УНІАН", передає Цензор.НЕТ.

Щорічно тютюнові компанії платять більше 50 млрд грн податків і є одними з найбільших наповнювачів держбюджету країни. Але в той же час держава ускладнює правила гри для галузі, підвищуючи податки і накладаючи штрафи. В Україні також існують альтернативні тютюнові вироби. Частина з них раніше обкладалася податками і акцизами - наприклад, тютюнові вироби для оснащення електричних нагрівання (ТВЕН). Частина - рідини для вейпінга - перебувала в стані анархії.

У матеріалі наголошується, що основний удар держави в 2020 припав по ринку ТВЕНів - з січня 2021 акциз зріс відразу в 4,2 рази. Рідини для вейпінга також обклали акцизами, але меншими. АМКУ ще в жовтні 2019 вирішив оштрафувати всіх виробників сигарет. Сумарно - на 6,5 млрд грн. У 2020 після ряду короткострокових судових розглядів "вирок був приведений у виконання".

Найбільш позитивна картина на ринку традиційних сигарет. Тут, згідно зі згаданим 8-річним планом, підвищення фіксованої частини акцизу на 20%. І в 2020, і в 2021 "інфляційна надбавка" не застосовується. Але з огляду на те, що інфляція за 2 роки була відносно невеликою (4,1% і 5%) у держави не було стимулів її враховувати в розрахунках. Відповідно, середня ціна пачки сигарет з нового року зросла приблизно на 9 грн.

Серед нововведень - нові акцизні марки. Для сигарет і сигарил вказується кількість штук виробів в пачці. Міністерство фінансів за тиждень до нового року встигло надрукувати, відвантажити до місцевих ДПС більш 216 млн штук нових акцизних марок. Таким чином Мінфін намагається зменшити зростання контрабанди, яку виробники оцінюють в 9%. За 11 місяців 2020 було отримано акцизу з тютюнових виробів на 46,6 млрд грн.

Очікується також падіння доходів по акцизу з ТВЕНів. В точках продажів помічена контрабандна продукція. Раніше на ринку ТВЕНів контрабанди і контрафакту не було.

Крім того, держава починає намагатися регулювати і обкладати акцизом ринок електронних сигарет. Намітилася ще більш небезпечна тенденція: з українського ринку електронних сигарет починають йти великі гравці. Але залишається величезний масив маловідомої китайської продукції без будь-яких стандартів якості. Ринок вейпінга все більше заходить в тінь.

Директор департаменту конкурентоспроможності бізнесу Федерації роботодавців України Олександр Яворський заявив, що ні на один товар в світі не підвищують податки відразу в 4,2 рази: "Перші контрабандні китайські ТВЕНи в січні в Україні - лише початок. Піде хвиля контрабанди з РФ, Молдови, окупованих територій Донецької та Луганської областей - там є тютюнова фабрика".