RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Експерти і компанія Gorenje назвали 7 простих способів полегшити побут і психологічний стан

партнерський матеріал

Ще до недавнього часу українці мало замислювалися над ментальним здоров'ям - станом своєї психіки, стабільності, благополуччя. Але пандемія і пов'язані з нею зміни підштовхнули їх зайнятися не тільки фізичними даними, імунітетом, а й емоціями. Адже більш ніж третина українців (38%, згідно з дослідженнями компанії Deloitte), в 2020 постійно перебували в стані стресу. Ще 58% прагнуть поліпшити свій психологічний стан.

У кожної людини - свої фактори від чого залежить психологічний стан, але є і загальний для всіх - комфортний побут. Спростити його і зробити більш приємним прагне компанія Gorenje. Розуміючи важливість ментального здоров'я, вона з Віктором Вусом - соціальним психологом, редактором журналу "Mental Health: global challenges" склали 7 способів врівноважити емоційний стан в непростий час.

1. Чіткий і постійний розпорядок дня. Як пояснює Віктор Вус, упорядкована повсякденна активність підсилює відчуття психологічної безпеки і захищеності. Навіть такий ритуал, як випити кави перед робочим днем створює ефект стабільності, контрольованості життєвих подій. До речі, в автоматичній кавоварці Gorenje контролюється навіть рівень води на чашку кави.

2. Фізична активність. Це не тільки заняття спортом, зазначає Віктор Вус: прогулянки по парку, садівництво, домашні справи також є фізичною активністю. Вона буквально змінює хімічні процеси в діяльності мозку, допомагає сконцентруватися на позитиві.

3. Повноцінне харчування. Перекушування на бігу, тривалі паузи між прийомами їжі збільшують тривожність і шкодять здоров'ю. А ось традиція сніданків, обідів і вечерь покращує і фізичний стан, і емоційний. Забезпечити повноцінне харчування зовсім не важко. Сучасні варильні поверхні мають функцію інтенсивного нагріву для швидкого приготування страв, холодильники з технологію IonAir в рази довше зберігають продукти свіжими, а в духовках з опцією HomeMadePlus страви готуються, як в домашній печі.

4. Спільні заняття з рідними, друзями. Прогулянка, перегляд фільму або сімейне приготування обіду - це те, що допоможе відчути підтримку, психологічну єдність. А ще - хороша альтернатива обмеженим наразі розвагам.

5. Тактильні контакти. Людині, зазначає Віктор Вус, для ментального здоров'я потрібно не тільки бачити, усвідомлювати підтримку, а й тактильно відчувати "руку / плече" близьких. Тому важливі дотики - відчувати фізичний контакт: обійми, поцілунки, рукостискання. Вони знімають напругу і дарують відчуття безпеки.

6. Можливість виговоритися. Невисловлені почуття, думки, емоції викликають деструктивні зміни в психіці, застерігає Віктор Вус. Необхідно зробити так, щоб сім'я, дружня компанія були тим колом, де можна безпечно обговорювати все, що турбує, а не накопичувати негатив.

7. Спрощений побут. Дім має стати острівцем затишку, де нічого не напружує. Пралка, яка сама вибирає оптимальну програму для білизни, поверхня для варки, яке зберігає страву гарячою до самої вечері, пилосос з НЕРА-фільтром, який усуває алергени - розумна побутова техніка працює на наше ментальне здоров'я.

Але головна запорука його збереження - зосередитися на приємних для себе речі, оточити себе "своїми людьми", зробити дім, в якому ми проводимо більше часу, комфортним і безпечним, а побут спрощеним. У цьому завжди прийде на допомогу Gorenje, головна мета якої Life Simplified - полегшувати життя.