RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Бізнес

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Будівництво вагонів в Україні знизилося в три рази через імпорт вживаних вагонів з РФ - ФРУ

Протягом останніх років в Україні було ввезено 20 тис списаних в Російській Федерації вагонів з вичерпаним ресурсом експлуатації. Імпорт вживаних вагонів з РФ призвів до триразового зниження виробництва українськими вагонобудівними підприємствами.

Про це заявив гендиректор Федерації роботодавців України (ФРУ) Руслан Іллічов в колонці на ЦТС, пише "Цензор.НЕТ".

За словами Іллічова, кількість вагонобудівних заводів в Україні знизилася з 12 в 2019 до 7 в 2020. При цьому, в 2011-2012 в Україні вироблялося близько 50 тис вагонів на рік, частина з яких експортувалася в РФ.

"З огляду на достатньо потужний сектор залізничних перевезень в Україні, другий за розмірами серед країн колишнього СРСР, саме внутрішній ринок міг би стати потужним джерелом для розвитку вітчизняного вагонобудування", - пише Іллічов.

У 2018 і 2019, переважно для внутрішнього ринку, було вироблено 11,5 і 10,6 тис вагонів відповідно.

"Але замість того, щоб реалізовувати комплексну модель забезпечення України залізничним транспортом з використанням можливостей вітчизняних підприємств, ми побачили, що протягом останніх декількох років в Україну було завезено з РФ 20 тис списаних вагонів", - пише глава ФРУ.

За його словами, близько тисячі вагонів було ввезено в Україну після введення ембарго в 2019.

У ФРУ закликають Мінінфраструктури довести до кінця прийняття Програми оновлення вантажного рухомого складу, яку було анонсовано ще в березні 2020.

Ця програма має передбачити щорічне виведення з експлуатації старих вагонів в обсязі не менше 12-15 тис одиниць з одночасною заміною новим, в тому числі інноваційним, рухомим складом (не менше 25% починаючи з 2021 щорічно, з поступовим нарощуванням частки інноваційних вагонів в загальному обсязі).

Реалізація такої Програми, за підрахунками ФРУ, забезпечить:

надходження до бюджетів всіх рівнів в розмірі 31 млрд грн;

приріст ВВП на 2,3%, з урахуванням мультиплікаційного ефекту - на 8%;

близько 15 тис робочих місць у вагонобудуванні і більше 30 тис робочих місць в суміжних галузях.

Як повідомлялося, в травні 2019 Кабмін прийняв постанову №535 про заборону ввезення на територію України вживаних вагонів з РФ.