RU  UA

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

Банк Путіна провалив спроби позбутися своєї "дочки" в Україні

Переговори про продаж російським ВТБ свого бізнесу в Україні не увінчалися успіхом.

Про це повідомляє Комерсант з посиланням на свої джерела.

"З тих пір як в травні глава ВТБ Андрій Костін заявив про плани з продажу українського ВТБ, група міцно взялася за справу. Інтерес до активу виявили два претенденти — група СКМ і Таскомбанк", - повідомило джерело.

Але ці переговори не увінчалися успіхом.

"Оцінки потенційних покупців і продавця настільки розходилися, що домовитися так і не вдалося",— зазначає джерело. У Таскомбанку і СКМ цю інформацію не коментували.

Група ВТБ прийняла рішення позбутися активів в Україні іншим шляхом.

"Зараз ВТБ шукає покупців на кредитний портфель своєї української дочірньої структури, щоб не йти з ринку з порожніми руками",— говорить джерело, близьке до групи.

У прес-службі ВТБ не стали коментувати питання про плани з продажу кредитів українського банку, зазначивши лише, що банк "розглядає різні сценарії розвитку бізнесу" в країні.

Український ВТБ дорого обходиться групі. За підсумками першого півріччя він отримав збиток 4,9 млрд гривень. Загальний прибуток групи ВТБ, відповідно до міжнародної звітності, склав 17,8 млрд руб. Крім того, ВТБ вже практично попрощався з одним українським активом. На початку вересня Костін повідомив, що банк "БМ Україна" (також входить до групи ВТБ) може бути закрито найближчим часом через брак капіталу. За його словами, група хотіла продати цей актив, але швидко знайти покупця не вдалося, а докапіталізацію банку не погодило керівництво України.

Але продаж кредитного портфеля також малоймовірний, зазначає видання. Кредитний портфель українського ВТБ станом на 1 липня становив 13,3 млрд гривень.

"Знайти покупців на такий обсяг кредитів в Україні зараз непросто. Реальна якість портфеля відома лише самому ВТБ. Крім того, потенційних покупців можуть відлякати ризики погіршення обслуговування кредитів після продажу, які досить високі в даному випадку", - заявив аналітик ІК "Алор" Кирило Яковенко.

Як повідомляв "Апостроф", в середині травня ВТБ повідомив, що група не бачить перспектив розвитку свого бізнесу в Україні через великі втрати, які несе дочірня організація, і готовий його продати.

ВТБ є другим за активами банком Росії. 60,9% акцій банку належать державі. Негласно ВТБ називають "банком Путіна", хоча офіційно зв'язку банку з президентом РФ Володимиром Путіним немає.