RU  UA

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

​Скоцик передрік провал пенсійної реформи в Україні

Поспішна пенсійна реформа з підвищенням пенсійного віку провалиться, оскільки не враховує ні рівень безробіття, ні демографічну ситуацію в Україні.

Таку думку висловив лідер Аграрної партії Віталій Скоцик, коментуючи заяву Міжнародного валютного фонду за підсумками засідання Ради директорів з українського питання. У ній МВФ, зокрема, закликав до проведення масштабної пенсійної реформи, включаючи підвищення пенсійного віку, передає Главком.

«Якщо зараз уряд заради продовження співпраці з МВФ почне форсовану пенсійну реформу, це призведе лише до соціального вибуху. Якою має бути нова система пенсійного забезпечення – досі незрозуміло. Міністр соціальної політики Андрій Рева встиг заявити про те, що реформа може мати і «шоковий» характер. На думку самого міністра, потрібна серйозна ревізія коректності нарахування певних видів виплат (наприклад, пенсій з інвалідності) через численні зловживання. Як у цій ситуації впроваджувати реформу вже цього року?!» – наголосив Скоцик.

Експерт додав, що перехід на нову триступеневу систему пенсійного забезпечення в повному обсязі неможливий, оскільки в Україні просто немає інститутів, яким люди готові були б довірити ті кошти, з яких повинна формуватися добровільна «пенсійно-страхова» частина. На його думку, підвищувати пенсійний вік в Україні немає змоги.

«Яких результатів чинна влада очікує від підвищення віку виходу на пенсію в країні, в якій зараз навіть офіційний рівень безробіття перевищує 9,5%? А приховане безробіття в рази вище. Середня тривалість життя чоловіків в Україні – 66 років. Якщо підвищувати вік виходу на пенсію, більшості вона взагалі не світить», – каже політик.

На думку Скоцика, першопричиною проблем є невдала економічна політика влади, що призвела до бюджетного дефіциту і практики постійних позик, що лягають тягарем на плечі громадян.

«Пенсійна реформа робиться не для самих людей, а для того, щоб продовжити співпрацю з МВФ і зробити Пенсійний фонд бездефіцитним до 2024 року. Влада цього і не приховує. Це абсолютне викривлення пріоритетів. Нам не потрібні позики і нове фінансове навантаження на людей. Потрібна нова економічна політика і стимулювання ділової активності, щоб наповнити Пенсійний фонд і в перспективі злізти з кредитної голки», – підсумував Скоцик.

Нагадаємо, що 3 квітня МВФ схвалив виділення Україні траншу в один мільярд доларів. Нацбанк прогнозує, що цього року Україна отримає ще три транші від Міжнародного валютного фонду, загальна сума яких становитиме $4,5 мільярда, та допомогу від Єврокомісії.