Стали відомі деталі переговорів України з МВФ щодо важливого закону

За підсумками переговорів з Міжнародним валютним фондом українська сторона змогла досягти певного компромісу в питанні створення Антикорупційного суду.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав український нардеп Мустафа Найєм.

Було домовлено, що до Вищої кваліфікаційної комісії суддів входить 16 чоловік, а до Ради міжнародних експертів, - шість. У разі, якщо Рада експертів накладе вето, то його можна буде зняти більшістю голосів спільної комісії з 22 осіб за умови, що як мінімум три з них будуть голосами членів Ради експертів.

"Таким чином, незалежність Антикорупційного суду буде визначатися незалежністю як мінімум 4-х членів Ради міжнародних експертів. А будь-яка сторона або інституція, яка контролює 3-х членів Ради міжнародних експертів, отримує гарантоване право ініціювати розгляд спірних питань загальної комісією", - підкреслив Найєм.

"А тепер пропоную на мить побути в положенні народного депутата. У тексті законопроекту орієнтується пара з десятків депутатів, не більше. Ця інформація з'явилася тільки зараз, остаточного тексту ніхто не бачив. Сама по собі формула - неофіційна, теоретично все можуть і переграти. Від голосування залежить дуже (!) багато, ми йшли до нього майже три роки. І рішення треба приймати зараз, протягом години-півтори", - додав нардеп.

Про те, як український політикум пішов проти МВФ, читайте в матеріалі "Апострофа" - "МВФ просто послав нас": Україні висунули жорстку вимогу, часу залишилося мало.