RU  UA

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

17 квітня

Всі новини

Ретроспективне зниження "зеленого" тарифу викличе ефект доміно в економіці - експерт

Ретроспективне зниження "зеленого" тарифу може викликати ефект доміно в економіці і привести до дефолту.

Про це керівник відділу сталого розвитку компанії Baker Tilly Олександр Басько заявив в колонці, передають "Українські новини".

Експерт нагадав, що "зелений" тариф в Україні ввели для залучення інвестицій в розвиток відновлюваних джерел енергії (ВДЕ), зокрема, для будівництва сонячних і вітрових електростанцій. Держава гарантувала його незмінність до 2030 року, а зараз стали звучати заяви про необхідність його ретроспективного зниження.

"Склалася ситуація, коли питання про розмір зеленого тарифу досяг своєї кульмінації: його хочуть не просто знизити, а знизити "заднім числом" за 3 роки, тобто ретроспективно", - написав Басько.

На його думку, це буде мати негативні наслідки для України. Експерт підкреслив, що ретроспективне зниження "зеленого" тарифу стане поганим сигналом для інвесторів і здатне викликати ефект доміно в економіці.

"Ретроспективне зниження зеленого тарифу фактично призведе до здешевлення електроенергії в мережі на 5 коп. Критична ця сума для кінцевого споживача? Очевидно, що ні. Однак зниження тарифу для інвестора може викликати ефект доміно, обвалити банківську систему і викликати дефолт в країні", - підкреслив Басько.

Він нагадав про досвід ряду країн Європи, які ретроспективно знижували "зелений" тариф, внаслідок чого вони зазнали значних втрат, виплачуючи інвесторам компенсації.

"Приклад Румунії, Іспанії та Італії, які зробили ретроспективне зниження зеленого тарифу. Це призвело, по-перше, до ряду судових позовів до міжнародного арбітражу. Радикальна зміна нормативної бази тягне за собою відповідальність держави за порушення інвестиційних зобов'язань. Як наслідок - уряди країн зазнають мільйонних збитків для виплати компенсацій інвесторам. По-друге, і найголовніше, таким кроком фактично зруйнована галузь ВДЕ, яку не можуть відновити протягом останніх 2-3 років через втрату довіри інвесторів", - зазначив Басько.

Нагадаємо, раніше банкір департаменту електроенергетики Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) Ольга Єрьоміна заявила, що ретроспективний перегляд "зеленого тарифу" завдасть шкоди Україні, оскільки країна виплатить за позовами до міжнародних судів значно більше, ніж хочуть заощадити ініціатори такого рішення, а також відлякає іноземних інвесторів.

Посол Норвегії в Україні Уле Хорпестад раніше заявив, що для інвесторів стабільні умови для інвестицій є фундаментальним питанням, і вони негативно відреагують на ретроспективний перегляд "зеленого тарифу".