RU  UA

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

В Україні з 1 вересня підвищать частину пенсій: кому і скільки додадуть

29 серпня президент Володимир Зеленський підписав указ про підвищення мінімальної зарплати в Україні до 5000 гривень вже з 1 вересня.

Чи означає це, що пенсії теж виростуть? Якщо так, то для яких категорій громадян і на скільки?

Пенсії дійсно підвищать

У міністерстві соціальної політики підтвердили, що з 1 вересня деякі категорії пенсіонерів можуть розраховувати на підвищення пенсії. При цьому там не переймаються через зростання навантаження на держбюджет.

"Охоплена кількість людей невелика. Десь на 1,5 млн пенсіонерів вплине підвищення заробітної плати. Мінімальна зарплата 4 723 грн з вересня буде 5 тис. грн. На 40% від мінімалки буде мінімальна пенсія для осіб у віці 65 років", - заявив заступник міністра соцполітики Микола Шамбір в ефірі "Україна 24".

Кому і на яких умовах

Пенсії підвищать людям, які досягли 65-років. Згідно із законом України вони повинні отримувати пенсійні виплати не менше 40% від мінімальної зарплати в країні. Більше можуть, але менше ніяк. Раніше "мінімалка" в Україні була - 4723 гривні, тому розмір мінімальної пенсії для цих категорій був - 1889 гривень.

Після підвищення "мінімалки" до 5000 гривень, мінімальна пенсія для цих людей збільшується до 2000 гривень. Однак є важлива умова - безперервний страховий стаж. Для чоловіків - 35 років, а для жінок - 30 років.

Пенсії підвищували, підвищують і будуть підвищувати

В Україні планують і далі підвищувати "мінімалку" і пенсії. Так, вересневе підвищення пенсійних виплат стане четвертим за рік.

  • З 1 січня 2020 року мінімальні пенсії для категорії "65+" зросли до 1889 гривень у зв'язку зі зростанням мінімальних зарплат до 4723 гривень;
  • З 1 травня пенсії підвищили приблизно 8 мільйонам людей. Тоді виплати зросли на 11% у зв'язку з постановою про щорічну індексацію пенсій, в середньому - на 260 гривень. Однак це підвищення не торкнулося окремих категорій громадян (пенсіонерів, які працюють, держслужбовців, тих, хто отримує максимальні виплати або соціальні пенсії і т.д);
  • З 1 липня загальний розмір мінімальних пенсій в Україні зріс до 1712 гривень (+74 гривні). Це пов'язано зі збільшенням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Наступний перерахунок пенсій відбудеться 1 грудня. Прожитковий мінімум для непрацездатних осіб зросте до 1769 грн. Відповідно збільшиться і мінімальна пенсія, і відповідні надбавки і підвищення, що залежать від розміру прожиткового мінімуму.

В 2021-му році очікується відразу два етапи підвищення "мінімалки" - до 6000 гривень з 1 Янар і до 6500 гривень з 1 липня. А це означає, що і мінімальні пенсії для 65-річних знову виростуть - спочатку до 2400 гривень, а влітку до 2600 гривень.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Економіка та фінанси
Теги: