RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

"Реакція буде миттєвою": експерти попередили про істотні ризики перепідпорядкування "Укргідроенерго"

Ідея перепідпорядкування державного підприємства "Укргідроенерго" Кабінету міністрів України несе в собі високі репутаційні ризики для нинішньої української влади і економічні - для всієї країни.

Про це заявив Олексій Кучеренко, народний депутат, фракція ВО "Батьківщина", перший заступник голови Комітету ВР з питань енергетики та житлово-комунальних послуг у коментарі "Апострофу".

"Я не бачу ніякої логіки в цьому рішенні. Це - повна нісенітниця. Єдине, що я тут бачу - це бажання за рахунок зміни менеджменту вивести компанію з-під контролю Міненерго. Щоб ніхто ні за що не відповідав. Повне розбалансування державного управління, щоб потім не змогли з'ясувати, хто відповідальний, і хто винен у ситуації в енергетиці. І я не знаю, наскільки будуть задоволені таким рішенням кредитори "Укргідроенерго", - зазначив він.

Економічний експерт Олександр Охріменко висловився про корупційні ризики при спробі перепідпорядкування державного підприємства.

"Як буває у нас: береться європейська модель, а потім на неї накладається українська специфіка. І в результаті виходить якась корупційна схема... Всі ці ігри - вони показують, що хтось хоче прибрати до рук державну компанію. Я б навіть сказав, в певному сенсі монополію, оскільки УГЕ у нас єдина подібна компанія на ринку гідроенергетики. Існує дуже великий ризик, що ця монополія буде працювати "на кишеню" конкретної людини, а не в інтересах України", - зауважив він.

Також він пояснив небезпеку такого роду дій уряду в контексті відносин з міжнародними партнерами.

"Коли має місце корупційна схема, коли серед українських бізнесменів існують зацікавлені особи, які хочуть на цьому заробити, то однозначно це несе ризики для самого підприємства. Як і ризики для залучення інвестицій - бо хто буде давати гроші на розвиток, якщо вони бачать, що за цим стоїть, скажімо так, не держава, а одна фізична особа, яка на цьому заробляє", - уточнив експерт.

Експерт в питаннях енергетики Валентин Землянський заявив, що Україні слід чекати "моментальної реакції" міжнародних партнерів на операції з "Укргідроенерго". Як він вважає, такі дії б'ють по іміджу президента України Володимира Зеленського на міжнародній арені.

"Якщо зараз запустити процес перепідпорядкування - то, як я розумію, негативна реакція від ЄІБ і ЄБРР (кредитори УГЕ) буде моментально. Тим більше, що вони писали листи до України за умовами кредитування нашої енергетики. І якщо на цьому тлі влаштувати незрозумілий перформанс з передачею "Укргідроенерго" - це явно не піде не на користь можливій співпраці... Це вдарить і по інвестиційному іміджу, і по обіцянкам, які давав президент Зеленський щодо залучення європейських інвесторів", - зауважив він.