RU  UA

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

20 травня

Всі новини

Кабмін хоче вирішити проблему бюджетного дефіциту за рахунок нових зовнішніх запозичень - Андрій Гмирін

Доцент Університету ДФС України Андрій Гмирін, який вивчає податкову систему і є автором комплексної програми реформ "Від нестабільності до гармонії", проаналізував проблему зовнішніх запозичень і зростання держборгу України. Експерт вважає: уряд вибрав найпростіший і ризикований шлях кредитної залежності.

Про це йдеться у його статті на "Економічній правді".

Андрій Гмирін нагадує, що дефіцит держбюджету досяг рекордного рівня - майже 300 млрд грн. На 2021 уряд запланував "дірку" в бюджеті в 236 млрд грн (доходи - 1,092 млрд грн, витрати - 1,328 млрд грн, дефіцит бюджету - 5,5% ВВП). Тим часом, Україна уклала угоди про надання позик - з Міжнародним банком реконструкції та розвитку і Європейським інвестиційним банком. У першій угоді йдеться про кредит на 300 млн дол - допомога на підтримку малозабезпечених сімей та підприємцям, які постраждали від пандемії COVID-19. Сума запозичень від МБРР становить 750 млн дол. Інший кредит - від ЄІБ, становить 640 млн євро. Ця допомога розподілена так - 340 млн євро на відновлення інфраструктури в східному регіоні (реконструкцію шкіл, дитсадків, лікарень, поштових відділень, вуличного освітлення, на транспорт і т.п.), ще 100 млн ЄІБ надасть на відновлення дорожньої мережі Луганщини, 200 млн підуть на реалізацію проекту "Міський громадський транспорт України II" - на закупівлю громадського електротранспорту. Експерт позитивно оцінив співпрацю України з міжнародними інститутами, але запропонував розглядати її в контексті макроекономічної ситуації в країні.

"Ситуація із залученням зовнішнього фінансування має дві сторони: з одної, це допомога економіці, інфраструктурний розвиток, підтримка громадян і бізнесу. З іншого - не слід забувати, що мова про запозичення - отримані кошти з відсотками потрібно буде повертати кредиторам", - пише кандидат юридичних наук.

За його словами, в накопиченні зовнішніх боргів один з головних ризиків для країни - за даними НБУ, в 2021 Україна має повернути зовнішнім кредиторам понад 5 млрд дол без урахування витрат на обслуговування зобов'язань. Борг в 4,86 млрд дол перед МБРР зросте до 5,16 млрд дол, а перед ЄІБ - з 760 млн дол до 1,51 млрд дол. Сума зовнішнього держборгу може досягти 43,01 млрд дол. І це, не рахуючи боргу, гарантованого державою, - близько 10 млрд дол. Країна може перевершити свій рекорд за рівнем зовнішнього держборгу. У 2018 зобов'язання становили 50,5 млрд дол, в 2021 вони можуть досягти 53,01 млрд дол.

"Кабмін частково вирішив питання дефіциту бюджету в 2021 - його зменшили в доопрацьованому варіанті бюджету з 270 млрд грн до 236 млрд грн. Що залишилося - вирішили перекрити звичним способом - взяти кредити. Як чиновники планують виконувати взяті на себе зобов'язання перед міжнародними партнерами - складно зрозуміти", - коментує Андрій Гмирін.

Підводячи підсумок, він констатує, що рішення уряду його не здивували. Кабмін пішов звичним для себе шляхом прохача, якийне здатен системно долати проблеми, що є стратегічною помилкою. При цьому питання реформування податкової системи залишається відкритим, як і питання детінізації економіки.