RU  UA

Середа, 3 липня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 липня

2 липня

Всі новини

НБУ дав прогноз по інфляції в Україні - ціни злетять: названо головні причини

Національний банк переглянув прогноз зростання інфляції в 2021 році, підвищивши його з 6,5% до 7%.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби НБУ.

У регулятора зазначили, що причинами прискорення інфляції в першому півріччі 2021 року стануть жвавий споживчий попит, подорожчання енергоносіїв та гірший торішній врожай сільськогосподарських культур. Крім того, зростуть виробничі витрати бізнесу, зокрема на оплату праці.

"Темпи зростання адміністративно-регульованих цін залишатимуться високими внаслідок підвищення акцизів на тютюнові вироби та подорожчання електроенергії. Надалі вплив проінфляційних чинників слабшатиме, що розверне інфляційну динаміку", - заявили в НБУ.

В НБУ прогнозують, що в другій половині 2021 року продовольча інфляція сповільниться завдяки нарощенню пропозиції сільськогосподарської продукції нового врожаю, а наприкінці року вичерпається ефект низької бази порівняння для окремих товарів.

"Монетарна політика Національного банку буде спрямована на послаблення фундаментального тиску на ціни з боку стійкого споживчого попиту та на покращення інфляційних очікувань. Як наслідок, очікується, що показник базової інфляції на кінець 2021 року становитиме 5,9%, а загальна інфляція знову повернеться в цільовий діапазон у першій половині наступного року. В 2022–2023 роках інфляція перебуватиме близько середньострокової цілі в 5%", - додали в Нацбанку.

Як повідомляв "Апостроф", Національний банк України вирішив не змінювати облікову ставку. Вона залишилася на рівні 6% річних.