RU  UA

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Ручне регулювання не врятує: експерти дали тривожний прогноз щодо зростання цін в Україні

В Україні росте вартість продуктів - за рік вона в середньому підвищилася на 7,5%, проте зростання цін незабаром може дещо загальмуватися.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

За словами інвестиційного банкіра, фінансового аналітика Сергія Фурси, уповільнення зростання цін очікується з літа. За його прогнозами, інфляція за підсумками 2021 року становитиме 6-7%.

"Але цей сценарій передбачає, що ми залишаємося у співпраці з МВФ (зараз співпраця з МВФ призупинено), і у нас зберігається валютна стабільність. Головне, щоб не почали рости інфляційні очікування", - попереджає експерт.

Своєю чергою аналітик TeleTrade Сергій Родлер зазначив, що оскільки економіка почала мало-помалу відновлюватися, а населення нарощує споживання, зростання цін за підсумками року цілком здатне перевищити 7%.

Втім, йдеться все одно не про двозначні цифри. До речі, в держбюджеті 2021 року інфляція закладена на рівні 7,3%, так що є всі шанси на те, що цей показник перевищено не буде.

Однак потрібно розуміти, що інфляція - це досить абстрактна категорія. При цьому є конкретні сегменти, де зростання цін особливо чутливе для простих громадян. В першу чергу, це автомобільне паливо, тарифи ЖКГ і продукти харчування.

Ціни на нафтопродукти найближчим часом повинні вирости, з квітня може подорожчати газ і електроенергія, а вартість продовольчих товарів збільшується з кінця минулого року рекордними темпами.

Парадоксально, але незважаючи на те, що Україна є одним з головних світових експортерів аграрної продукції, сама змушена імпортувати багато продовольчих товарів - і не тільки екзотичні фрукти, а й, наприклад, картоплю, цибулю і буряк.

При цьому в 2020/2021 маркетинговому році наша країна імпортувала 14,5 тисячі тонн зерна на суму 118,6 мільйонів гривень, що в 6,6 рази перевищує показник попереднього маркетингового року.

"Через це дорожчають зернові корми і, як наслідок, продукція тваринництва", - говорить Сергій Родлер.

Проблемою подорожчання продовольства перейнявся Кабмін. Як зазначив в ході засідання Кабінету міністрів 17 березня прем'єр Денис Шмигаль, "уряд продовжує вести діалог з ритейлерами і представниками торговельних мереж за цінами, перш за все на продукти харчування".

Однак як переконаний Сергій Фурса, реальні важелі для стримування зростання цін у Кабміну відсутні.

"Ніякого нормального механізму у них немає. Ручне регулювання призведе до великих проблем - почнуть пропадати продукти", - пояснив він.

Експерт зазначив, що подібні заяви необхідні уряду виключно для того, щоб "демонструвати, що воно щось робить, тримає руку на пульсі".

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Борщ стане розкішшю: в Україні прискорилося зростання цін на продукти.