RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

В Україні можуть ввести обов'язкові накопичувальні пенсії: навіщо потрібні і що зміниться

У Раді зареєстрували законопроект №2683-3, за яким збирати гроші на особистих рахунках нинішні працездатні громадяни почнуть з 2023 року.

Про це пише "Сегодня".

Новий законопроект передбачає спільне обов'язкове відрахування внесків з працівника і роботодавця (приватні підприємці-фізособи можуть це робити самостійно), але воно менше, ніж пропонувалося раніше: по 2% від зарплати на місяць, в сумі 4%.

Раніше було від 1% з працівника і роботодавця з поступовим підвищенням протягом декількох років до 7% в сумі. Щоб не збільшувати витрати бізнесу і не зменшувати зарплату працівника, запропоновано на 2% зменшити єдиний соцвнесок (з 22% до 20%) і податок на доходи фізосіб (з 18% до 16%). Також прибрали віковий ценз про те, що в обов'язковому пенсстрахуванні можуть брати участь тільки люди молодше 35 років.

Раніше така норма була викликана тим, що більш старші не встигнуть накопичити собі на хорошу пенсію. Деякі пропущені законопроекти пропонували тим, кому 35+, брати участь в обов'язковому пенсстрахуванні добровільно.

"Така норма - дискримінаційна, наприклад, одному 34 роки і 11 місяців - він бере участь, іншому 35 років і 1 місяць - він не бере, тому її прибрали, - каже екс-заступник голови Пенсфонда Віктор Колбун. - Права повинні бути рівними, навіть, умовно кажучи, 59-річний зможе накопичити собі хоча б додаткові 10 гривень до пенсії ".

Але головним досі є питання: хто буде розпоряджатися накопиченим внесками, а це в майбутньому трильйони гривень.

В Україні в червні 2021 року буде проведено автоматичний перерахунок пенсії працюючим пенсіонерам, а з 1 липня виплати зростуть у пенсіонерів, які не підпали під індексації 2019-2020 років і чорнобильців.