Створюють фінансову "подушку": у НБУ розповіли, як українці реагують на напруженість на кордоні

Розмови про можливе вторгнення РФ в Україну вплинули не лише на психологічну атмосферу серед населення, а й на інші сфери, серед яких і економічна.

Про те, як українці реагують на ситуацію напруженості на кордоні з фінансового погляду, розповів співробітник НБУ Юрій Гелетій, інформує "Дзеркало тижня".

За його словами, загалом населення країни не вірить у можливий наступ Росії і панічних ознак не відзначається – ні значного відтоку вкладів, ні паніки на валютному ринку. Проте, деяка реакція все ж таки є.

“Якщо говорити про гривневі кошти фізосіб, то за січень вони зменшилися несуттєво – близько 5%, і третина цього зменшення мала сезонний характер. Населення переважно витрачало кошти із зарплатних карток, не чіпаючи термінових депозитів у гривні. Відтік валютних коштів був повільнішим, ніж гривневих. Обсяг вкладів бізнесу загалом майже не змінився”, - зазначає експерт.

Він заявляє, що причиною відтоку може бути бажання населення створити, так звану, “подушку безпеки” на випадок непередбачуваних подій. Подібна поведінка спостерігалася у 2020 році, коли починалася пандемія, але на сьогоднішній день відтік відчутно менший.

“До речі, й у пандемічному році, незважаючи на відтік на початку, гривневі кошти населення дуже швидко відновилися, коли ситуація збалансувалась. Загалом за 2020 рік вони збільшились на 26%”, - резюмував Юрій Гелетій.

Раніше ми писали, що втратила Україна від істерії у західних ЗМІ.