RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Міна уповільненої дії для економіки: як Україна вийде із ситуації

Україна планує виконувати всі свої боргові зобов'язання та не має наміру здійснювати реструктуризацію боргів, попри війну. У Міністерстві фінансів запевняють, що проблем з обслуговуванням боргів нема. Експерти ж закликають, що списання боргів необхідно проводити зараз, саме в час війни.

Ситуацію із боргами країни прокоментував директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський.

Так, міністр фінансів Сергій Марченко раніше запевняв, що Україні потрібен фінансовий міст на найближчі кілька місяців, щоб забезпечити безперебійне функціонування економіки.

"Виплати із зовнішнього боргу України становлять 20% від усіх виплат за державним боргом цього року, і у нас немає проблем з його обслуговуванням", - казав він у квітні.

У травні він також відкидав питання реструктуризації. Посадовець стверджує, що країні необхідно виконувати зобов'язання, хоч це і буде певним випробуванням. Йдеться про вересневі виплати у розмірі 900 мільйонів доларів. Виходитиме країна зі складної економічної ситуації у разі затягнення війни шляхом "болючих заходів" - підвищивши податки, скоротивши витрати, націоналізувавши низку підприємств, зазначав міністр.

Експерти ж переконані, що Україна має вести переговори про списання боргів. Зокрема, застерігають, що ВВП-варранти є міною уповільненої дії, яка вже найближчим часом може вибухнути. Тому борги щодо ВВП-варрантів мають бути списані.

"Зрозуміло, що після глибокого падіння (викликаного війною) буде відновлення, і це відновлення буде явно більше від тих відсотків, які передбачені реструктуризацією нашого боргу. Тому, як на мене, ці умови мають бути повністю скасовані – Україна не повинна платити жодного долара за економічне зростання у наступні роки", - зазначив Несходовський.

За його словами, списання боргів необхідно проводити зараз, коли триває війна, а не тоді, коли вона закінчиться.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": Мародерство, гідне покарання: чому Мінфін відмовляється від списання українських боргів