RU  UA

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Свириденко представила на форумі в Давосі плани розвитку економіки України

Повна економічна інтеграція з ЄС і розвиток таких галузей як IT, сільське господарство і машинобудування допоможуть Україні виграти економічну війну.

Про це на Всесвітньому економічному форумі в Давосі заявила перша віцепрем’єр-міністерка – міністерка економіки Юлія Свириденко.

"Зараз усі світові демократії стоять за нашою країною, підтримують та допомагають. Ми дуже вдячні за цю величезну підтримку з перших днів війни. Але важливою є не лише військова, але й економічна допомога. Адже поки наша армія виграє битви, економіці необхідно виграти війну", — зазначила Свириденко.

Плани, які вона представила на форумі, у першу чергу включають повноправне членство України в Європейському Союзі. Свириденко заявила, що надання статусу кандидата у члени ЄС очікується вже в червні, а умови вступу будуть виконані набагато швидше, ніж за десятиріччя.

"По-друге, це повний доступ України до ринків G7 та ЄС до 2030 року. Ми сподіваємося, що уряди цих держав наслідуватимуть приклад Великобританії, ЄС та Канади, які скасували мита на наступні 12 місяців. А також на те, що ці ринки лишатимуться відкритими в довгостроковій перспективі", - сказала Свириденко.

За її словами, Україна планує розвивати чотири ключові галузі: військово-промисловий комплекс та аерокосмічну промисловість, металургію та машинобудування, сільське господарство і харчову промисловість та IT-індустрію.

Йдеться про плани створення сумісних підприємств з країнами НАТО для передачі технологій та виробництво сучасної зброї. Відновлення металургійних заводів відбуватиметься з урахуванням норм екології та цілей з декарбонізації.

Також Україна прагне увійти до ТОП-5 країн не лише за обсягом, а також за вартістю експорту сільгосппродукції. Для збільшення цього показника буде розвиватись переробка сільгоспсировини в Україні. В ІТ-індустрії уряд допомагатиме українським аутсорсерам стати власниками та розробниками продуктів.

"Для розвитку цих галузей готові надати інвесторам дешеву електроенергію та сировину для подальшої переробки. Ще одна наша перевага – безпечна і швидка логістика: не довше 72 годин до Західної Європи та ніч до Центральної і Східної Європи", - підкреслила Свириденко.

Нещодавно перша віцепрем’єр-міністерка заявила, що повний доступ до ринків країн G7 та ЄС має бути першим з ключових пунктів плану післявоєнного відновлення України.