RU  UA

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Як оплатити комуналку під час та після війни: відповідь влади

Під час війни перед українцями часто постають питання щодо порядку оплати комунальних послуг.

Про те, як платити за комуналку у різних випадках, у Міністерстві розвитку громад та територій України розповіли “На пенсії”.

Якщо житло зруйноване, то комунальні послуги домогосподарству не надаються, а отже, платити нічого не потрібно.

Якщо мешканці тимчасово виїхали та не користуються комунальними послугами понад тридцять календарних днів, то, згідно зі статтею 7 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", мають право їх не сплачувати. При цьому треба враховувати, чи є у будинку (квартирі) лічильники.

За відсутності приладів обліку споживача необхідно надати відповідну довідку (про взяття на облік ВПО, перебування на лікуванні, службу в армії тощо). Її можна надіслати електронною поштою разом із відповідною заявою.

За наявності лічильників рекомендується щомісяця передавати їх показники, тобто повторювати попередні цифри.

Що стосується тепла, воно в опалювальний сезон все одно надавалось, тому цю послугу доведеться сплатити, як і послугу з управління багатоквартирним будинком.

Варто зазначити, що до закінчення воєнного стану в Україні заборонено: нараховувати та стягувати штрафи, пеню, інфляційні нарахування, відсотки на заборгованість, а також зупиняти надання населенню послуг ЖКГ у разі повної чи часткової несплати.

Нагадаємо, щоб заощадити на платіжках за електроенергію, українцям рекомендують переходити на зонні тарифи. Для побутових споживачів вигідний і простий у використанні двозонний тариф.