RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

В Україні хочуть змінити ціни на електроенергію: документ

В Україні уряд опрацьовує різні сценарії змін цін на електроенергію для побутових споживачів. При цьому обіцяють удосконалити систему субсидій для найбільш вразливих категорій населення.

Про це йдеться у відповіді Національної комісії, яка здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) на офіційний запит видання "Апостроф".

Читайте також: Українцям відчутно підвищать тарифи на воду: документ

У Нацкомісії наголосили, що влада змушена йти на такі кроки з огляду на те, що на сьогодні через постійні російські ракетні обстріли енергетика України - в складному стані. Потребують ремонтів пошкоджені енергоблоки електростанцій, електромережі та інше майно енергоінфраструктури.

ДП "НАЕК "Енергоатом" та ПрАТ "Укргідроенерго" в умовах руйнувань інфраструктури не мають фінансового ресурсу для виконання покладених на них спеціальних обов’язків для утримування фіксованої ціни для населення на чинному рівні. Між учасниками спеціальних обов’язків накопичено багатомільярдну заборгованість.

Водночас, прогнозування цін електроенергії для населення вимагає детальних та зважених розрахунків. Особливо стосовно рівня тарифів, що діятимуть під час воєнного стану та після його завершення.

Тому Кабінет міністрів продовжує оцінювати різні варіанти підвищення тарифів.

"На сьогодні урядом опрацьовуються різні сценарії змін цін на електричну енергію для побутових споживачів. Розглядаються варіанти - як із збереженням "блочних цін" - в залежності від спожитих обсягів електроенергії, так і запровадження єдиної ціни для всіх побутових споживачів незалежно від обсягів. Водночас, для пом’якшення наслідків ймовірного підвищення цін для побутових споживачів урядом ретельно опрацьовується питання удосконалення механізму адресних монетарних субсидій для незахищених верств населення", - йдеться у відповіді регулятора.

Нагадаємо, в Україні влітку 2023 року у зв'язку з серйозними пошкодженнями електростанцій можуть знову бути перебої в електропостачанні. Не виключено, що спостерігатиметься дефіцит потужності.

  • Вас також може зацікавити:

Підвищення тарифів на електроенергію: Кабмін ухвалив рішення

Українцям можуть надати пільги на оплату холодної води: що потрібно знати

Підвищення цін на електроенергію буде і скоро - Юрій Бойко