RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

​Не тільки війна: експерт пояснив, що гальмує розвиток економіки України

Фінансовий експерт Олександр Лимар оцінив вплив війни на економічний розвиток України та розповів про ще один стримуючий фактор, через який країні не вдається досягти сталого розвитку.

Про це він написав у Facebook.

"Війна – очевидна перепона, що стоїть на шляху економічного розвитку, адже понад 50% бюджету країни спрямовано на забезпечення оборонних потреб. Чи можна їх зменшувати? Навряд чи, але такий вимушений "перекос" призводить до того, що недофінансовані статті видатків сьогодні стають нереалізованими статтями надходжень у майбутньому. Тому ми кажемо не лише про прямі збитки від війни, а й про потенційні можливості, які в результаті не будуть реалізовані", – пояснює Олександр Лимар.

Ще одним важливим стримуючим фактором експерт називає "кадровий голод" – і цей фактор, за його словами, існував не тільки до початку повномасштабної війни, а й навіть до каденції Володимира Зеленського.

"Україні завжди не вистачало на керівних посадах фахівців з економіки, які могли б системно та послідовно впроваджувати зміни. Реформи, що мають тривати десятиліття й більше, неможливо провести за рік-два-три – скільки людина перебуває на посаді, поки не зміниться влада. При цьому умовні "нові обличчя", що приходять на її місце, зазвичай мають власне бачення, власні ідеї та орієнтири. В результаті немає практики своєрідного "спадкоємства" реформ", – наголошує експерт.

Змінитися ситуація може після завершення війни – за умови, якщо Державний апарат України знайде достатньо фахівців, які можуть не стільки реформувати економіку, скільки забезпечувати її функціонування відповідно до норм чинного законодавства та дотримання його норм всіма бізнесами.

"Наразі мова йде не про розвиток, а втримання того, що є. Проте ситуація зміниться після перемоги України – почнуть заходити інвестиції, і для інвесторів буде важливим, щоб правила були одні для всіх. Це ми вже можемо забезпечити, організувавши більш суворий контроль виконання чинного законодавства – навіть без запровадження реформ. А от для реформування буде необхідно залучити фахівців в тому числі з цифрової економіки, оскільки Україна має шанс "відкрити двері" для цифрових грошей та, зокрема, криптовалют, які можуть і мають стати підтримкою для реального сектору економіки", – підсумував Олександр Лимар.