RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Україна подає до суду на Польщу, Угорщину та Словаччину: названо причину

У понеділок, 18 вересня, Україна планує розпочати судовий процес проти Польщі, Угорщини та Словаччини через заборону на ввезення української сільськогосподарської продукції.

Про це заявив торговий представник України Тарас Качка в інтерв'ю Playbook Politico.

Він наголосив, що Україна планує оскаржити неспроможність ЄС дотримуватися своїх зобов'язань щодо вільної торгівлі.

"Важливо довести, що ці дії є юридично неправомірними. І саме тому ми розпочнемо правові процедури завтра", – заявив Качка, додавши, що Київ готується відповісти заходами на експорт польських овочів і фруктів.

Зазначається, що Україна звертатиметься у справі до Світової організації торгівлі та не буде користуватися власною торговельною угодою з ЄС.

Читайте також: Єврокомісія не продовжила заборону на імпорт зерна з України в ЄС: про що йдеться

"Я думаю, що весь світ повинен бачити, як країни-члени ЄС поводяться з торговельними партнерами і з власним Союзом, тому що це може вплинути та на інші держави", – сказав Качка.

Польща, Угорщина і Словаччина виступили проти рішення Європейської комісії, яка на минулому тижні вирішила дозволити продаж українського зерна на своїй території. Ці три країни оголосили про свої наміри ввести власні обмеження на імпорт сільськогосподарської продукції з України після рішення Єврокомісії зняти обмеження. За словами Качки, такі заходи країн є висловленням повної недовіри до Єврокомісії.

"Протягом багатьох років саме Європейська комісія є інституцією, яка веде торговельні переговори та розробляє торговельну політику для всього ЄС. І ми працювали на цій основі… Системний підхід Будапешта і Варшави ігнорувати позицію інституцій ЄС у торговельній політиці, я думаю, що це буде проблемою для ЄС в цілому, тому що там немає єдності", – резюмував він.

Раніше ми писали, що Польща розмірковує про продовження заборони на ввезення в країну продукції українських агровиробників окремо від Європейського Союзу.

  • Вас може зацікавити:

"Дозволить вдихнути нове життя": чому для України так важливо відновити експорт зерна

Кінець зернової кризи? Що відбувається з експортом до ЄС

Три країни готують нову "зернову угоду": озвучена дата укладання