RU  UA

Субота, 21 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05

Новини

21 вересня

20 вересня

Всі новини

Для покриття дефіциту бюджету Україна повинна використати російський Газпром – нардеп

Введення ренти на транзит російського газу у розмірі 30% від середньої ціни на газовому хабі CEGH – це дасть Україні мінімум 50 мільярдів грн щороку. Ці кошти можуть бути спрямовані на фінансування Збройних Сил України та відновлення країни від наслідків російського вторгнення.

Про це написав народний депутат Олексій Гончаренко, коментуючи проблему з дефіцитом бюджету України.

"Дефіцит бюджету очікується на рівні 500 мільярдів гривень. Міністерство фінансів пропонує цю суму взяти у бізнесу і людей – за рахунок підвищення податків та акцизів, але ця ініціатива зіткнулася з критикою на всіх рівнях. Я пропоную увазі Міністерства фінансів ще одне джерело для наповнення бюджету, яке не потребує залучення силовиків та митних служб, і яке може приносити гроші відразу. Мова йде про підвищення рентної плати за транспортування газу, яку доведеться сплачувати росіянам", - написав нардеп.

Він нагадав, що до війни, у 2021 році, країни ЄС імпортували з Росії 155 мільярдів кубометрів природного газу через п'ять найбільших газогонів. Але зараз більшість європейських країн відмовилися від російського газу, натомість він є "життєво необхідним" тільки для "друзів" путіна – угорського Віктора Орбана та словацького прем'єра Роберта Фіцо.

"Транзит через ГТС України став для Росії безальтернативним. І хоча Словаччина та Угорщина не споживають стільки газу, як скажімо Німеччина, свої 50 мільярдів на транзиті ми можемо заробити. Що особливо приємно – що, відповідно до діючих контрактів, російський газ продається на західному кордоні України. Тобто, все фінансове навантаження від введення ренти ляже безпосередньо на російський Газпром", - написав Гончаренко.

Як відомо, до 2016 року в Україні стягувалася рентна плата за транзит за ставкою 0,21 долари США за транзитне транспортування 1000 кубометрів на 100 км. Після 2016 року ренту замінили на оподаткування ПДВ операцій з послуг по транзитному транспортуванню природного газу.