RU  UA

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Як в Україні отримати дешевий кредит: журналісти провели експеримент

Програма дешевих кредитів під 5-9%, яку запустив уряд, може бути саботована в самих банках, що не побажають давати кошти сумнівним з їх точки зору бізнесменам і проектам.

Про це повідомляє "Сегодня".

Так, фінансові аналітики стверджують, що банк відмовиться надавати такий кредит клієнту, у якого нібито сумнівна платоспроможність. На це зауваження в уряді відзначають, що ввели в програму "точку беззбитковості", після подолання якої підприємець повинен почати повертати гроші, щоб не "прогоріти" і не втратити заставне майно.

Економіст Олексій Кущ в той же час вказує на низький рівень довіри у бізнесу до українських банків, що може стати перешкодою в реалізації урядової програми.

"У плані початку бізнесу це не спрацює, тому що банк, щоб прийняти рішення про видачу кредиту, повинен якось оцінити платоспроможність, зрозуміти, що це за бізнес, які у нього фінансові показники, обороти... Потрібно показати підприємницьку історію, як працював на ринку", - зауважив він.

Самі бізнесмени, які зверталися за кредитами, зазначають, що умови банків найчастіше є нереальними і суперечать логіці уряду. Один з них розповів, що у нього запросили заставу на майно, яке він може продати і отримати ту ж суму, що і за кредитним договором.

"Потрібно мати 50% коштів. Щоб отримати 50% з банку, ви повинні щось закласти. Якби у мене були ці ресурси, напевно я б не звертався в банк", - заявив він.

Також фахівці вказують на проблему з державним забезпеченням дешевих кредитів – таких сумдля банків можуть не передбачити в наступні роки. На це глава профільного парламентського комітету Данило Гетманцев обіцяє знаходити кошти і навіть збільшувати фінансування цієї програми.

Як повідомляв "Апостроф", раніше прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що перший підприємець - з Вінниці, вже отримав кошти в рамках програми "Доступні кредити 5-7-9%".