RU  UA

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Дасть амністію у справах на фінринку: нардеп Холодов виступив проти розширення повноважень НБУ

Під приводом неповернення "ПриватБанку" власникам хочуть забезпечити амністію екс-президента України Петра Порошенка і екс-глави Національного банку Валерії Гонтаревої.

Таку думку висловив народний депутат Андрій Холодов, коментуючи законопроект №3260 про внесення змін до законодавчих актів щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності, передає УНІАН.

"Формально він спрямований на те, щоб зробити неможливим повернення Приватбанку Коломойському. Але ціна рішення - амністія у справах на фінансовому ринку для Порошенка і Гонтаревої. У списку справ не тільки Коломойський з Приватбанком, а ще десятки інших бізнесменів і сотні тисяч вкладників. У 2014 -2016 рр. Нацбанк прийняв багато таких рішень, в тому числі про визнання ряду банків неплатоспроможними", - зазначив Холодов.

За його словами, це були політичні розправи з опонентами Порошенко, і НБУ використовували в цьому питанні "як дубину під слоганами про "реформи", "незалежність НБУ" і "очищення банківської системи".

"Після виведення з ринку майно ліквідованих банків продавали за безцінь своїм наближеним. МВФ начебто був не проти. Колишні акціонери українських банків пішли в суди, деякі справи виграли - ліквідація банків визнана незаконною. На горизонті Валерії Гонтаревої з'явилися перспектива судового переслідування за прийняття незаконних рішень і зловживання владою. і з'являється законопроект 3260, який спише питання до Порошенка і Гонтаревої під приводом справи Коломойського", - зазначив Холодов.

За словами нардепа, законопроект №3260 Нацбанку, Фонду гарантування вкладів фізосіб і Кабміну дає право на фінансовому ринку робити все, що вважають за потрібне на підставі свого "професійного судження".

"Це "судження" не можна оскаржити в суді. Максимум, що можна - це спробувати отримати компенсацію за незаконні рішення постфактум. Але умови прописані так, що це зробити буде неможливо. Причому ці права Нацбанку хочуть видати заднім числом, щоб прикрити Гонтареву. Ви власник банку? НБУ може віджати його в будь-який момент. і ніяк ви потім бізнес не повернете. Або домовляйтеся з НБУ. Концентрація влади дасть легальну можливість використовувати НБУ в політичних цілях і поставить рішення НБУ вище судової системи. Я за продовження сотрудн пра з МВФ. Але на інших умовах" - написав Холодов.