RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Банки

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Продовження функціонування "Мегабанку" коштуватиме набагато дешевше, ніж його ліквідація - ЗМІ

Виведення з ринку та ліквідація "Мегабанку" коштуватиме державі близько 6,5 млрд грн, а передача управління банком Мінфіну – лише 0,5-1 млрд грн.

Про це пише видання Delo.ua.

Там наголосили, що таке рішення дозволить не лише зберегти фінустанову, а й уникнути зупинки "Укренергомашини", кошти якої перебувають у "Мегабанку".

"У разі ліквідації фінустанови, доведеться визнати втрату близько 1,5 млрд грн коштів "Укренергомашин", які "застрягли" на рахунках "Мегабанку". Блокування роботи "УЕМ", швидше за все, призведе до його банкрутства, втрати вже існуючих контрактів на 8,4 млрд грн, заморожування проектів з "Укргідроенерго" та "Енергоатомом", втрати роботи 5-тисячним колективом у прифронтовому регіоні. Близько 4,5 млрд грн доведеться витратити на виплати вкладникам (Фонд гарантування бере ці гроші у борг у уряду). Ще 0,5 млрд грн втратить Мінфін, оскільки він є гарантом щодо низки кредитних зобов'язань банку і змушений буде їх погасити через визнання фінустанови неплатоспроможною. Таким чином, підсумкова вартість ліквідації банку стартує від 6,5 млрд грн", - сказано у матеріалі.

У виданні зазначили, що альтернативою є залучення інвестора, який створить перехідний банк, або докапіталізує існуючий і продовжить його функціонування.

"Таким інвестором можуть виступити "Укренергомашини", Міністерство фінансів, або один із провайдерів фінансових послуг із ЄС. Орієнтовний обсяг необхідних інвестицій у 0,5 – 1 млрд грн. Найбільш прийнятним варіантом було б залучення як інвестора Міністерства фінансів. Адже всі ключові фінансові потоки й так зав'язані на нього: "Укренергомашини" це держпідприємство, виплати вкладникам і за держгарантіями – із бюджету", - написали Delo.ua.

"Мегабанк" став першим і поки що єдиним банком, який визнаний неплатоспроможним під час війни і зараз перебуває під управлінням Фонду гарантування вкладів фізосіб. Хоча в Нацбанку називали фінустанову проблемною ще до масштабного вторгнення, є висока частка ймовірності, що без таких форс-мажорних обставин у введенні до банку тимчасової адміністрації не було б потреби.