RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бюджет

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Проект держбюджету-2021: на стрімке зростання економіки в уряді не розраховують - PIP

Експерти "Ради інстітуційніх реформ" (РІР) вважають, що новому проекту держбюджету-2021 від Кабміну не вистачає стратегічного підходу - багато його показників базуються на припущеннях, а не на аналітичних викладках.

Зокрема, проєкт передбачає, що в 2021 ВВП складе 4,5 трлн грн, його зростання досягне 4,6%; доходи будуть на рівні 1071 млрд грн (92,3 млрд грн до плану 2020); витрати - 1350 млрд грн; середня зарплата - 13,6 тис грн; споживча інфляція - 7,3%; держборг в співвідношенні до ВВП - 64,6%. Автори проекту планують, що курс долара за рік виросте до 29,1 грн. Дефіцит в проекті бюджету - 270 млрд грн (менше, ніж в бюджеті-2020 на 298 млрд грн). Фінансувати "діру" Мінфін планує за рахунок випуску ОВДП, допомоги від кредиторів і випуску євробондів. Експерти РІР припускають, що уряд "запустить верстат", і додаткової емісії гривні не уникнути.

З огляду на локдаун через карантин і початок економічної кризи, прогноз Кабміну на 2021 виглядає досить песимістичним.

Що стосується зростання ВВП на 4,6% (в МВФ його прогнозували в 1,1%), в РІР відзначають, що до кінця року темпи падіння ВВП можуть сповільнитися за рахунок пожвавлення бізнесу. Це дозволить в 2021 досягти реального зростання ВВП в порівнянні з 2019. При цьому Україна ризикує втратити частину валютних доходів від експорту агропродукції - країна зібрала найнижчий урожай зернових культур за останні роки (падіння в 10%).

Міністр фінансів Сергій Марченко розповів, за рахунок чого буде зростати ВВП: "За рахунок ефективності адміністрування внутрішнього та імпортного ПДВ. Там є можливості детінізації, роботи по схемним кредитам, скруткам і т.д. Приріст надходжень буде саме по цих податках".

В РІР відзначили, що постійно вказують на неефективність податкової та антикорупційної політики уряду, необхідність реформ в системі податкового адміністрування: "Ми неодноразово зверталися до Кабміну з відповідними ініціативами. Але у відповідь отримували відписки. Що ж має статися такого в наступному році для виходу бізнесу з тіні і збільшення надходжень від ПДВ? Не зрозуміло".

В РІР вказали на збільшення витрат на освіту - на зарплати вчителям на рівні +21,2 млрд грн, але 2,6 млрд грн на вакцинацію від коронавірусувважають занадто малою сумою. На програму "Велике будівництво" в проекті пропонується 150 млрд грн (+20,7 млрд). Програм підтримки МСБ, на які уряд хоче виділити 12 млрд грн, як вважають в PIP, буде недостатньо. Тривогу експертів викликає збільшення фінансування правоохоронних органів - ДБР отримає 2,48 млрд грн (+ 75,4%), НАБУ - 1,06 млрд грн (+ 15,3%), БЕБ - 1 млрд грн, а ОГП - 9,5 млрд грн. Зате на роботу Державної податкової служби виділять 0,52 млрд грн (з БЕБ - 1,52 млрд грн), що вдвічі менше, ніж в 2019.

"Аналізуючи показники проекту бюджету-2021, бачимо, що ні на які прориви і зростання економіки уряд не розраховує. Окремо хочемо звернути увагу на надмірне фінансування ряду правоохоронних органів типу ДБР, НАБУ і БЕБ. Замість реформування податкової системи, яка повинна стимулювати розвиток бізнесу, автори проекту роблять акцент на каральній і фіскальній функції. Це недалекоглядний підхід", - констатує Олександр Кучеренко, член правління Ради інституційних реформ.