RU  UA

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Бюджет

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

Через ручне управління в Держказначействі заблоковано "Велике будівництво" - ЗМІ

Держказначейська служба припинила оплати за проектами "Великого будівництва" як з коштів держбюджету, так і з кредитних грошей міжнародних партнерів. Причина - низький рівень залишків на єдиному казначейському рахунку, через що під питанням може опинитися виплата пенсій за липень.

Про це пише видання "Дело".

ДКСУ оприлюднила дані про виконання Держбюджету на 22 липня. Загальний план надходжень за січень-липень вже перевиконано на 7 млрд грн, проте недобір по місяцю складає близько 30 млрд грн. За даними Рахункової палати, за перше півріччя бюджет перевиконано на 23,7 млрд грн, а витрати недовиконано на 44 млрд грн. Незважаючи на надходження, залишок на єдиному казначейському рахунку на 1 липня був найнижчим з березня 2019.

"Пов'язують це, по-перше, з заниженими планами надходжень від податкових органів, які не покривають поточних потреб бюджету, по-друге з маніпуляціями звітністю, пов'язанихы, насамперед, з безперервними схемами податкових "скруток", - йдеться матеріалі.

За даними Тимчасової слідчої комісії ВРУ, в 2019-2020 "скрутки" ПДВ завдали бюджету збитків на близько 50 млрд грн.

"За даними джерел в Держказначействі, фактичні залишки на сьогоднішній день ще нижче, ніж на початок місяця - саме тому відомство припинило всі виплати за проектами "Великого будівництва". Причому не тільки тих, що фінансуються з Держбюджету, а й тих, кредитні кошти на які виділили міжнародні партнери України, зокрема, Європейський банк реконструкції і розвитку і Європейський інвестиційний банк", - йдеться в матеріалі.

На виплату пенсій державі необхідно акумулювати протягом місяця близько 40 млрд грн.

"Стабільна виплата пенсій в серпні є ще більшою загрозою, ніж недофінансування інфраструктурних об'єктів. Хоча багато знакових проектів мають бути закінчені до 24 серпня, а по більшості самий розпал будівельних робіт і припинення фінансування "заморозить" їх на невизначений термін", - пишуть автори статті.

Раніше ЗМІ писали, що припинення виділення коштів ДКСУ на проекти "Великого будівництва" може бути особистою ініціативою глави ДКСУ Тетяни Слюз, яку вона не завжди погоджує з міністром фінансів. Раніше гроші закінчувалися перед місцевими виборами, коли потрібно було закінчувати об'єкти інфраструктури. Другий раз така ситуація була перед початком 2021 року.

Блокування фінансування ДКСУ проектів "Великого будівництва" в липні ЗМІ пов'язують з неефективним управлінням фінансами з боку ДКСУ та Мінфіну і з політичними факторами. Йдеться про очікування зміни уряду восени.

"Перспективи міністра фінансів Сергія Марченка туманні, до нього накопичилося безліч питань. За ним може бути відправлена у відставку вся кадрова вертикаль, включаючи главу ДКСУ, яка перебуває на посаді з квітня 2014. Для Слюз блокування казначейських платежів може бути інструментом для ведення переговорів якщо не про подальше кар'єрне зростання, то хоча б про "золотий парашут" при звільненні", - йдеться в статті.

Причиною також може бути бажання опозиційних політиків знизити рейтинг Зеленського.