RU  UA

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Енергетика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

Більшість українців переплачує за газ по 9,9 грн, а "Нафтогаз" пропонує газ по 7,2 грн - ЗМІ

25 числа кожного місяця постачальники газу оголошують ціни на наступний місяць. Першим, як правило, це робить державний Нафтогаз. Незважаючи на те, що зараз Нафтогаз обслуговує лише 2% побутових споживачів газу, ринок за звичкою особливо гостро реагує саме на зміну цін цього постачальника. Хоча більша частина клієнтів - 70% домогосподарств, це клієнти приватних газсбитових компаній, природних монополій, що належить бізнесменові Дмитру Фірташу.

Про це пише видання "Економічні новини".

При цьому як пише видання, незважаючи на сезонне зростання цін на газ, завдяки ринку споживачі мають можливість вибрати найбільш низьку вартість. За інформацією "ГазПравда", оптимальними тарифи на січень за один кубометр газу заявили в компанії Нафтогаз-Україна (7,22 грн), "ГАЗ АП" (6,99 грн), "MEGAWATT" (7,05 грн), "Агросинтез трейдинг (7,08 грн), "Енергетичні ресурси України" (7,11 грн) і "Асканія Енерджі" (7,20 грн).

У той же час регіональний представник "ГазЗбуту" зі Львова пропонує населенню тариф 10,8 грн, а в Рівному, Житомирі, Миколаєві та Чернівцях тариф наближається до 10 грн за куб.

Виходячи з цих цифр, на Українській енергетичній біржі середня ціна за тисячу кубометрів газу - 7452,95 грн. Тобто, ціна низки постачальників ( "Нафтогаз", "ГАЗ АП", "MEGAWATT") корелюється з біржовою вартістю при розцінці 7,22 гривні за один кубометр.

"Що не скажеш про цифри у Львові та інших регіонах, наведених вище", - пише видання.

Як пишуть журналісти, в мережі почали обговорювати варіанти зміни постачальника, скаржачись на високі тарифи. А в "Нафтогаз" заявили, що за час конкуренції на ринку газу число їхніх абонентів збільшилося в 2 рази. У виданні уточнили, що з серпня кожен споживач газу може змінити постачальника газу в будь-який час, і для цього потрібно зробити кілька кроків.

1. Споживач направляє обраному ним новому постачальнику заяву на приєднання.

2. Новий постачальник повідомляє про рішення клієнта чинному постачальнику через інформаційну платформу протягом 3 днів від отримання заяву на приєднання.

3. Новий постачальник розгляне подані споживачем документи. Він має право анулювати подану споживачем заяву на приєднання, якщо вважатиме його ненадійним (наявність боргів у старого постачальника).

4. Новий постачальник надсилає споживачеві повідомлення про дату початку поставок газу, протягом 3 днів після завершення процедури зміни постачальника.

5. Новий постачальник реєструє споживача у власному Реєстрі споживачів.

Процедура займає близько 10 хвилин. Оформлення документів оператором - близько 10 днів.

"У цьому і сила конкуренції. Тепер змінювати постачальника можна кожен місяць, вибираючи ту ціну і сервіс, яка відповідає перевагам", - йдеться в матеріалі.